Boerderij: Laag pathogene vogelgriep H3N1 in België oncontroleerbaar

05-06-2019
Nog geen zicht op ruimingen, maar extra biosecuritymaatregelen staan op stapel tegen het pathogene influenzavirus H3 in België.

Het aantal pluimveebedrijven in België dat met het laag pathogene vogelgriepvirus H3N1 is besmet blijft maar oplopen. De teller staat inmiddels op 59 bedrijven en van 5 bedrijven zijn de resultaten nog niet bekend. Ondanks alle biosecuritymaatregelen die genomen worden blijven er nog steeds nieuwe besmettingen bijkomen. Wouter Wytynck, adviseur bij Boerenbond dringt erop aan dat het FAVV snel werk maakt van een gecoördineerde bestrijding met een financiële compensatie voor de dieren. Volgens de sector is het al lang duidelijk dat het virus zich verspreid door de lucht. Zonder een efficiënte bestrijding is het een kwestie van tijd dat het virus zich naar andere regio’s verspreid, aldus Wytynck die de aangekondigde extra maatregelen als onvoldoende beschouwd.

Extra biosecuritymaatregelen

De pluimveesector heeft afgelopen dinsdag overleg gehad met het Sanitair fonds (vergelijkbaar met het diergezondheidsfonds in Nederland), Het FAVV en vertegenwoordigers van de overheid, waaruit de extra maatregelen voor biosecurity tot stand zijn gekomen.

De maatregelen betreffen onder andere alleen officiële gezondheidscontroles op verzoek van pluimveehouders, verbod op inleg van broedeieren van besmette moederdierbedrijven tot 30 dagen na verdwijnen klinische verschijnselen, alleen toegang tot eierlokaal voor de pluimveehouder, bedrijven die getroffen zijn door het H3N1-virus moeten tijdens leegstand grondig gereinigd en ontsmet worden en pas na 21 dagen weer herbevolkt. Materiaal zoals kratten moeten tweemaal gereinigd en ontsmet worden voor hergebruik, 7 dagen voor verplaatsen van opfokdieren moet er serologisch en virologisch onderzoek plaatsvinden en de mest mag alleen vervoert worden in afgedekte containers.

Geen vergoeding

De Europese Commissie blijft bezwaar maken tegen het gebruik van compensatie uit het Sanitair fonds om bedrijven te compenseren bij ruiming. De laag pathogene H3-stam is geen aangifteplichtige dierziekte en het ziet er niet naar uit dat hier snel verandering in komt. Een eventuele vergoeding zal dan aangezien worden als staatssteun. Boerenbond wil graag snel een passende financiële oplossing door bijvoorbeeld een lening aan de sector te verstrekken. Ondertussen is de pluimveesector zoekende naar een oplossing die ook de goedkeuring van Brussel kan dragen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal