Pluimveeweb: Drie eiverwerkende bedrijven ontvingen last onder dwangsom NVWA tijdens fipronilcrisis

11-06-2019
De NVWA deelde in totaal zes waarschuwingen uit, legde zestien rapporten van bevindingen op en legde driemaal een last onder dwangsom op aan bedrijven in eiverwerkende industrie omdat de pakstations of eiverwerkers te laat of onvolledig meldden dat in partijen eieren fipronil boven de maximale residulimiet is aangetroffen. Dat schrijft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport vrijdag 7 juni in antwoord op Kamervragen van Tjeerd De Groot (D66).

De minister maakte niet bekend om welke bedrijven het ging. De NVWA en het Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) intensiveerden ten tijde van de fipronilcrisis het toezicht in de eiverwerkende industrie aanzienlijk.

Hierbij werd nagegaan of bedrijven bij de ingangscontroles ook op fipronil controleerden en of bij het aantreffen van te hoge gehaltes de juiste maatregelen werden getroffen. Dit leidde eind augustus 2017 tot maatregelen, aangezien de betreffende bedrijven de voorschriften niet goed naleefden. De bedrijven meldden niet, te laat of onvolledig zodra er sprake was van overschrijdingen van de norm.

Fipronil eieren niet op grote schaal verwerkt

De eiverwerkende industrie verwerkt niet op grote schaal met fipronil verontreinigde eieren. „Op basis van monitoringsresultaten in de supermarkten (overschrijding van de MRL van consumptie-eieren en eiproducten) kan niet worden geconcludeerd dat de eiverwerkende industrie geen passende maatregelen heeft genomen om grondstoffen boven de MRL te weren uit het productieproces. De eiverwerkende industrie heeft, evenals de supermarkten, partijen grondstoffen met gehalten aan fipronil boven de MRL niet afgenomen van de leveranciers danwel geretourneerd naar de producent of vernietigd”, schrijft Bruins.

„De monitoringsresultaten door de NVWA van de producten in de supermarkten van eieren en producten waarin eieren verwerkt zijn lieten zien dat in het najaar in een aantal monsters nog gehalten fipronil aanwezig waren maar wel progressief afnam.”

Zie voor meer informatie de brief van Bruins aan de Tweede Kamer.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal