Pluimveeweb: Aantal vogelgriepuitbraken stijgt licht in Belgiƫ

19-06-2019
Het aantal laagpathogene vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in België steeg de afgelopen week licht van 71 naar 73. Dit is een veel minder grote stijging dan vorige week. Toen telde België nog 12 nieuwe uitbraken. Intussen zijn er 11 pluimveebedrijven vrijgegeven nadat er in april voor het eerst vogelgriep was vastgesteld.

Dat zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde van Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) na vragen van Pluimveeweb.nl. Sinds begin april 2019 zijn er meerdere tientallen pluimveebedrijven getroffen door het virus.

De meeste besmette bedrijven bevinden zich in West-Vlaanderen, enkele in Oost-Vlaanderen, twee in de provincie Antwerpen en in de provincies Luik en Luxemburg bevinden zich ieder één bedrijf. De meest voorkomende symptomen op de besmette pluimveebedrijven zijn depressie, een snelle daling van de eiproductie (van 20 tot 100 procent), bleke eieren, een daling van water- en voederopname en hoge sterfte (soms tot 50 procent en hoger).

Voorkeur voor legapparaat

Het virus dat oorspronkelijk afkomstig is van wilde vogels, heeft zich aangepast aan kippen. Daardoor kan het virus snel verspreiden, verklaart het FAVV. „Daarnaast toont onderzoek aan dat dit virus een zekere voorkeur heeft voor het legapparaat. Dat kan mede aan de basis kan liggen van de vastgestelde symptomen. Ook verklaart dit waarom voornamelijk leghennen en moederdieren worden aangetast", volgens de FAVV.

Het virus wordt voornamelijk overgedragen via contact met besmet materiaal en tussen dieren onderling. Dit maakt het meer dan strikt toepassen van de bioveiligheid absoluut noodzakelijk, stelt de FAVV.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal