Pluimveeweb: 'Contractprijzen biologische eieren ruim 20 procent lager'

25-06-2019
Biologische leghennenhouders krijgen door het overaanbod van biologische eieren contracten aangeboden met prijzen die ruim 20 procent lager liggen dan in het vorige contract. Leghennenhouders die hun biologische eieren op de vrije markt verkopen, zijn nog slechter af. De eieren van deze bedrijven gaan vaak voor handelsprijzen van gangbare eieren naar de eierverwerkende industrie.

Dat schrijft LTO-ledenblad Nieuwe Oogst. Diverse biologische leghennenhouders voeren hun koppel hennen versneld af, vaak al op een leeftijd van 76 weken. Ook zijn er leghennenhouders die geen biologische hennen meer opzetten, maar kiezen voor productie van vrije uitloopeieren of scharreleieren met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Vooral in Duitsland is de vraag naar biologische eieren uit Nederland afgenomen. Na de fipronilcrisis staan inkopende partijen kritischer ten aanzien van eieren uit Nederland. Daarnaast is de productie van biologische eieren in Duitsland toegenomen. In het binnenland ondervinden biologische eieren in het winkelschap veel concurrentie van scharreleieren met één ster van het Beter Leven-keurmerk. Supermarkten hebben een grotere marge op deze eieren en maken er meer reclame voor.

Lees het complete artikel op de website van LTO-ledenblad Nieuwe Oogst.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal