Pluimveeweb: Vier nieuwe vogelgriepuitbraken in Belgiƫ

27-06-2019
De afgelopen week kwamen er vier nieuwe uitbraken van laagpathogene H3N1 vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in België bij. Het totale aantal besmette pluimveebedrijven steeg daardoor van 73 naar 77.

Dat meldt het Vlaamse Pluimvee woensdagavond 26 juni in haar wekelijkse nieuwsbrief. Hoe de vergoedingsregeling er voor besmette bedrijven uitziet is nog niet bekend. België bereikte dinsdag 11 juni een principeakkoord met de Europese Commissie over de vergoeding voor pluimveebedrijven waar laagpathogene H3N1 vogelgriep is vastgesteld.

Belangenbehartigers Landsbond en Boerenbond pleitten al vanaf de start van de uitbraken half april om geruimde bedrijven te vergoeden uit het sanitair fonds, het Belgische Diergezondheidsfonds. Maar omdat laagpathogene H3N1 vogelgriep wettelijk gezien geen bestrijdingsplichtig virus is, hielden EU-regels dit tegen. Hoewel er sinds dinsdag 11 juni, na lang aandringen er nu wel een principeakkoord ligt, is het niet gelukt om binnen twee weken tot een definitief akkoord te komen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal