Pluimveeweb: Calcium voor een sterke eischaal ook bij oudere hennen

26-06-2019
Wanneer hennen ouder worden is het de uitdaging om een goede kwaliteit eischaal te behouden. Calcium speelt hierbij een sleutelrol. Vaak wordt pas naar de calciumbehoefte gekeken als de eikwaliteit begint te dalen. Maar dan is het al te laat. Door verschillen in een koppel heeft de ene hen al eerder met een lagere eischaalkwaliteit te kampen dan een andere hen.

Opname van calcium

In de ochtend neemt de hen calcium op uit het voer. De aanmaak van de schaal begint echter pas in de middag en gaat de hele nacht door. Om de opgenomen calcium in de ochtend in de nacht te kunnen gebruiken, slaat de hen dit tijdelijk op in de botten. Wanneer de hen te weinig calcium binnenkrijgt gaat zij haar reserves opgebruiken.

Wat bepaalt de calciumbehoefte van een leghen?

De calciumbehoefte en -benutting van een hen zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Leeftijd
  • Legpercentage
  • Eigewicht
  • Ras
  • Legsysteem

Naast bovenstaande punten moet er gekeken worden naar het verschil tussen de koppelbehoefte en de behoefte van de individuele hen. Zeker bij een minder uniforme koppel kan de behoefte behoorlijk verschillen.

Oudere hennen hebben meer calcium nodig

Naarmate een hen ouder wordt, wordt de calciumbenutting minder. Dit komt door een lagere opname van calcium in de darm en doordat het de hen meer moeite kost om calcium op te slaan in de botten. Als gevolg hebben oudere legkippen (vanaf ong. 50 weken) meer calcium nodig om een goede eischaal te kunnen maken. Maar door te veel calcium te verstrekken wordt de eischaal ook niet perfect. Meer calcium in het voer betekent dat ditzelfde voer een lager energie- en eiwitgehalte bevat. Voor een goede eischaalkwaliteit bij de oudere legkip is het daarom belangrijk om te voeren naar calciumbehoefte.

Tijdig calciumbehoefte vaststellen

Vaak wordt pas naar de calciumbehoefte gekeken als de eikwaliteit begint te dalen. Dat is echter te laat. De hen heeft dan te lang op haar reserves moeten teren. Dit is bij een hen van boven de 60 weken niet meer te corrigeren. Om het voeren van calcium effectief te laten zijn, moet er tijdig worden begonnen met bijsturen. Nog voordat het zichtbaar is, kan de hen al een tekort hebben. Door dit tekort dan al aan te vullen kan een hen langer een goede eischaal blijven maken.

Stimuleer hen voor actieve opname

Is het dan niet beter om veel sneller te stijgen in calcium? Dat is zeker niet aan te raden. Het voeren boven de behoefte van de kip zorgt ervoor dat ze ‘lui’ wordt. Bij een overvloed aan calcium is het voor de hen niet noodzakelijk om alles op te nemen. Het calciummechanisme wordt dan niet gestimuleerd om maximaal te werken. Wanneer de behoefte in deze situatie stijgt kan de hen het calcium uit het voer niet goed opnemen.

Behoefte inzichtelijk maken met app

Hoe bepaal je dan de calciumbehoefte? AgruniekRijnvallei (AR) heeft een app ontwikkeld om de factoren die van invloed zijn op de calciumbehoefte inzichtelijk te maken. Ook is met de app te bepalen hoeveel calcium het voer moet bevatten voor het beste resultaat. Deze app, de Calcium-calculator, heeft elke pluimveespecialist van AR op zijn smartphone. Hij kan hiermee in de stal de behoefte van de koppel bepalen. De app geeft vervolgens een advies en laat zien of dit advies afwijkt van de gevoerde hoeveelheid. Hierdoor is meteen inzichtelijk of er extra kalksteentjes bijgevoerd moeten worden en wat het effect is van het schakelen naar een ander fase-voer

 

Het belang van tijdig sturen is weergegeven in de grafiek. De Calcium-calculator (groene stippellijn) adviseert om op 54 weken naar fase 2-voer (39 gram calcium) te gaan. Maar bij deze koppel is tot 60 weken fase 1-voer (36 gram calcium) gevoerd (doorgetrokken groene lijn). Gevolg is dat er te weinig naar de behoefte is gekeken waardoor vanaf 60 weken de haarscheuren in de eieren sterk oplopen. Als reactie wordt alsnog het calcium verhoogd, maar hiermee loop je achter de feiten aan. Wanneer eerder het advies van de app was opgevolgd hadden de hennen nog voldoende reserves gehad voor het maken van een sterke eischaal.

Meer info

Neem dan contact op met AR verkoopleider pluimvee Henno van den Bruinhorst. Of laat uw contactgegevens achter via het contactformulier.

 
 

Inloggen op de ledenportal