Boerderij: Eiermarkt weet koers goed vast te houden

28-06-2019

De eiermarkt heeft geen slechte week achter de rug. Hoewel het relatief rustig is, loopt de markt nog goed door.

Er is een mooi aanbod, maar ook een goede vraag. De noteringen weten daardoor hun niveau voor deze tijd van het jaar nog goed vast te houden.

De NOP-richtprijs laat een beperkte daling zien. Bruine scharreleieren van 62-63 gram noteren € 6,67 per 100, tegen € 6,76 de week ervoor. Witte scharreleieren dalen 6 cent, van € 6,14 naar € 6,08 per 100. En de kooieierprijs daalt ook wat, maar duidelijk minder snel dan vorige week. Deze gaat van € 0,724 naar € 0,718 per kilo.

De Duitse markt geeft eenzelfde beeld. De Weser-Ems-notering daalt zowel bij bruine als witte eieren ook slechts een dubbeltje naar respectievelijk € 6,90 en € 6,50 per 100.

Ondanks het extreem hete weer lijkt de consumptie op peil te zijn gebleven. Ook voor volgende week lijken de bestellijsten niet veel minder gevuld dan anders in deze tijd van het jaar. Wel heeft de warmte wat praktische nadelen, zoals beperkte houdbaarheid doordat condens bij het wisselend warme weer op de nog koude vloeren vooral onderin de plastic kratten tot schimmelvorming kan leiden.

Positief is ook dat de verwerkende industrie nog niet begonnen is aan het aanleggen van de strategische voorraden voor de herfst. De industrie koopt wel eieren, maar ook niet meer dan om de huidige behoefte te dekken. Het huidige prijspeil is echter nog 10 tot 12 cent te hoog voor de industrie om eieren volop in de koeling te zetten. En dat is een goed teken, want elke week later dat hieraan begonnen wordt, des te minder prijsdruk het geeft. Want uiteindelijk gaat de industrie daar een keer aan beginnen, omdat ze op een buffer wil kunnen terugvallen bij calamiteiten.

Als met al een gezonde markt die ook volgende week gewoon op de huidige voet lijkt door te gaan.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal