Pluimveeweb: Eierhandelaar katte fipronil eieren om

03-07-2019
Een eierhandelaar uit Mijnsheerenland (ZH) katte vorig jaar fipronil-besmette eieren om door de eieren te stempelen met een code van een bedrijf dat nooit met fipronil besmet was.

Dat schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in haar onlangs verschenen jaarverslag. De NVWA kreeg een melding dat er nog eieren met fipronil werden verkocht. Dit terwijl na de fipronil-crisis algemeen bekend was dat eieren met een te hoog fipronil gehalte door de sector zelf ter vernietiging moeten worden afgevoerd.

„In samenwerking met de divisie Inspectie zijn we direct een onderzoek gestart”, zegt Marcel Kleinherenbrink, teamleider van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA. „We kregen zicht op een lijn die we konden herleiden naar een groothandel, die deze eieren inkocht.”

320.000 ongestempelde eieren

Toen de NVWA-inspecteurs daar ter plekke kwamen, stonden ze voor een gesloten deur. Daarom vroeg de NVWA toestemming voor een spoeddoorzoeking. „Wat we aantroffen waren in totaal 320.000 ongestempelde en gestempelde eieren, twee stempelmachines en een bedrag van 30.000 euro aan contant geld. Wat bleek was dat er stempels op de eieren werden gezet met een code van een bedrijf dat nooit met fipronil besmet was geweest en zo in de handel werden gebracht. Hiermee pleegde de handelaar dus valsheid in geschrifte.”

„Bovendien bleek uit de bemonstering van de eieren inderdaad een te hoog gehalte aan fipronil. De uitkomst van deze zaak is dat de eieren op kosten van de handelaar zijn vernietigd, dat de 30.000 euro aan contant geld in beslag is genomen, dat de 2 stempelmachines met een vervangingswaarde van 18.000 euro verbeurd zijn verklaard en dat de handelaar is veroordeeld. Kortom, met deze korte snelle actie hebben we deze foute eierstroom kunnen stoppen", concludeert Kleinherenbrink. Lees hier het complete jaarverslag van de NVWA dat woensdag 26 juni verscheen.

30.000 euro boete

De eierhandelaar uit Mijnsheerenland (ZH) moest een boete van 30.000 euro betalen voor het omkatten van eieren en omdat een deel van zijn eieren een te hoog fipronilgehalte had. Dat bepaalde het Openbaar Ministerie (OM) woensdag 6 februari in de rechtbank in Rotterdam, schreef Pluimveeweb.nl in februari dit jaar.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal