Boerderij: Goede stemming op de eiermarkt

05-07-2019

Het is niet dat de eieren wegvliegen, maar de balans tussen vraag en aanbod is niet slecht. De eierprijzen zijn licht dalend, maar nog altijd op een redelijk niveau voor de tijd van het jaar.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram gaat van € 6,67 naar € 6,59 per 100 stuks. De notering voor witte scharreleieren van dat gewicht daalt 9 cent, van € 6,08 naar € 5,99 per 100. En de kooi-eierprijs daalt van € 0,718 naar € 0,707 per kilo.

De aanvoer van eieren is niet overdreven groot. En de afzet van kooi is iets lastiger, maar scharreleieren vinden eenvoudig hun plek. Vooral de grotere soorten. En dat is mooi voor de tijd van het jaar. Want de warmte van de afgelopen weken heeft zijn effect op de houdbaarheid. Pluimveehouders, handelaren, pakstations; allen willen de voorraden beperkt houden. En de vakanties die binnenkort gaan beginnen, zijn doorgaans ook geen stimulans. Dat maakt dat de stemming dan ook duidelijk beter is dan in andere jaren begin juli.

Ook in Duitsland wordt gesproken van een goede eierafzet. Ondanks dat daar in een aantal deelstaten de zomervakanties al begonnen zijn, is van een zomerdip duidelijk nog geen sprake.

De verwachting is dat ook volgende week de markt op dezelfde voet doorloopt. De noteringen zullen weer een klein stapje terugdoen, maar grote verschuivingen worden niet verwacht.

Prognose: licht dalende prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal