Pluimveeweb: Geruimd pluimveebedrijf ontvangt geen vergoeding in Belgiƫ

05-07-2019
Pluimveehouders die op eigen initiatief besmette koppels met laagpathogene H3N1 vogelgriep geruimd hebben, ontvangen waarschijnlijk geen vergoeding. Maar ook de bedrijven waar de ruimingen nog moeten gebeuren, krijgen waarschijnlijk alleen de kippen die nog aanwezig zijn vergoed.

Dat meldt belangenbehartiger Boerenbond Pluimvee donderdag 4 juli in een update. De belangenbehartiger pleit ervoor om zo snel mogelijk te starten de gecoördineerde bestrijding onder meer door besmette te ruimen.

„Binnen het Sanitair Fonds zijn momenteel voldoende middelen vrijgemaakt voor de vergoedingen. Belangrijk daarbij is dat de draagkracht van de pluimveesector niet wordt overschreden en dat de verdere slagkracht van het Sanitair Fonds ook voor de andere sectoren gewaarborgd blijft. Ondertussen blijven we werken aan een oplossing voor de bedrijven die geheel of gedeeltelijk uit de boot dreigen te vallen”, meldt Boerenbond.

83 besmette bedrijven

Het aantal besmette pluimveebedrijven is opgelopen tot 83, aldus Boerenbond. Dat is opmerkelijk want volgens collega belangenbehartiger Landsbond Pluimvee zijn er nu 79 pluimveebedrijven besmet met het virus.

„Het gevaar dat het virus overslaat naar andere regio's blijft groot, maar dankzij de genomen bioveiligheidsmaatregelen en de vrijwillige ruimingen kon dit tot nu toe worden voorkomen. Het aantal nieuwe gevallen is ook gedaald, maar dat komt omdat de meeste leg- en vermeerderingbedrijven in de besmette zone ondertussen getroffen zijn”, aldus Boerenbond.

Ziekteverschijnselen op opfokbedrijven

Aangezien er momenteel geen bedrijven geruimd worden, blijft het virus massaal aanwezig in het getroffen gebied. Daardoor krijgt het virus de kans om zich verder aan te passen aan de kippen en vertonen ook jongere dieren de ziekteverschijnselen. Dit is momenteel al het geval op enkele opfokbedrijven. Boerenbond is hier zeer bezorgd over.

Lees de complete update op de website van Boerenbond.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal