Pluimveeweb: 'Overheid had eerder in moeten grijpen; schade is nu gigantisch'

09-07-2019
De schade door de laagpathogene vogelgriep bij familie Dufour uit het West Vlaamse Tielt is groot. „Wij zijn via de wind besmet geraakt, hadden 25 procent uitval, minder dan 10 procent productie die niet terugkwam en de reeds geruimde kippen worden niet vergoed."

Dat zegt Marie-Anne Dufour – Vermeersch. Samen met haar man Norbert houdt ze 10.000 vrije uitloophennen en 18.000 scharrelhennen in drie stallen. In het paasweekend van 20 april zijn hun kippen met de laagpathogene vogelgriep met hoogpathogene kenmerken besmet geraakt.

Zeer besmettelijk
„De besmetting is via de wind, afkomstig vanuit Aalter waar het eerste besmette bedrijf met H3N1 al een hele tijd zat, bij ons gekomen. De dierenartsen vroegen toen al om dat bedrijf te ruimen omdat ze zagen dat het geen normale H3N1 was. Maar daar werd geen gevolg aan gegeven. Twee maanden later raakten andere bedrijven besmet. Opnieuw drongen dierenartsen aan om tot ruiming over te gaan maar zonder gevolg. Bij ons begon het in de hoek van één stal, er kwamen witte eieren tussen de bruine te zitten, de kippen waren stil en doodziek, kregen paarskleurige koppen en gingen dood. De dierenarts wist al direct dat het H3N1 was, maar kon er niets aan doen.”

De kippen in de twee andere stallen werden na een paar dagen ook ziek ondanks hygiënemaatregelen. Het aantal eieren liep hard terug, 30 procent van de eieren was wit en misvormd. Na 5 dagen was de productie minder dan 10 procent. Het koppel bruine leghennen was 62 weken oud toen ze besmet raakten.

Ruimen wordt niet vergoed
„Na twee weken begonnen de overgebleven kippen weer te kakelen en pluimen te verliezen. We dachten dat ze ruiden en dus na 6 weken weer zouden gaan leggen,” blikt Anne-Marie terug. Dat gebeurde niet. De dierenarts verrichtte sectie op een tiental kippen. De eidooiers lagen klaar maar het verdere legapparaat was ontstoken en kapot. Samen met het nieuws van de overheid dat er groen licht was van de EU om de getroffen bedrijven te vergoeden, besloot familie Dufour half juni te ruimen.

De kippen nog langer houden gaf alleen nog meer voerkosten. „Helaas blijkt nu achteraf dat de overheid alleen de dieren zal vergoeden die nog op bedrijven aanwezig zijn nadat hun maatregelen pas rond 10 juli in het staatsblad verschijnen. Ondertussen zijn al zeker 75 procent van alle 83 besmette bedrijven geruimd en vallen we dus met velen uit de boot wat de vergoeding betreft. De slachtoffers gebruikten hun 'gezond boerenverstand': ruimen betekende immers ook helpen om verdere verspreiding tegen te gaan en voerkosten te stoppen,” zegt Marie-Anne.

Geen toekomst
Ze hopen dat er alsnog vergoedingen voor alle getroffen bedrijven komen. De Boerenbond en andere belangenbehartigers doen hier hun uiterste best voor, maar tot nu toe zonder gevolg. „Iedere Belg zou voor de wet gelijk moeten zijn. We zijn allen getroffen door hetzelfde, allen vergoeden lijkt ons dus ook de enige faire oplossing. Het aantal landbouwers daalt jaar na jaar, maar als de overheid er nog jonge voedselproducenten bij wil, zullen ze ons beter moeten beschermen. De financiële investeringen zijn heel hoog, wij moeten aan alle richtlijnen voor milieu- en dierenwelzijn voldoen maar één zo’n crisis, zonder hulp, kan voor jonge bedrijven de hele toekomst kapot maken,” besluit Marie-Anne Dufour.

 
Tekst: Monique van Loon
 
 

Inloggen op de ledenportal