Boerderij: Franse coöperatie kiest voor ‘alternatieve eieren’

09-07-2019
Grote Franse eierproducenten stappen over op alternatieve productie om aan de retailwens te voldoen.

De Franse agrarische mega-coöperatie Groupe Avril, één van de grootste spelers op de eiermarkt in het land, wil over een jaar of 6 alleen nog eieren uit ‘alternatieve’ systemen produceren.

Dochterbedrijf Matines – marktleider bij merkeieren – heeft dat eind vorig jaar al aangekondigd maar nu strekt Avril die belofte ook uit naar alle andere eieren die binnen de groep worden geproduceerd of verwerkt.

Steeds meer Franse supermarkten vragen naar scharrel-, vrije uitloop- of biologische eieren.

Producenten bereid omslag te maken

In Frankrijk gaat de omslag naar scharrel-, vrije uitloop- of biologische eieren de laatste tijd snel. De meeste grote supermarkten hebben al aangekondigd dat ze in de eerste jaren van het volgende decennium geen eieren meer willen verkopen uit kooisystemen, of die nu verrijkt zijn of niet.

Zij spelen daarmee in op de wens van de consument naar meer duurzame voeding die rekening houdt met welzijn van dieren. De eierproducenten hebben al eerder gewaarschuwd dat de omschakeling hen tientallen miljoenen euro’s zal gaan kosten, maar sindsdien lijken zij toch bereid de slag te gaan maken.

De diversiteit in de Franse pluimveesector mag in ieder geval niet in gevaar komen

Nu kondigt Groupe Avril aan dat zij in 2025 volledig overgestapt wil zijn op ‘alternatief’. Dat geldt niet alleen voor de consumentenmarkt, waar Matines en andere Avril-dochters al veel scharrel- en biologische eieren verkopen.

Het geldt ook voor de mayonaises van Lesieur en voor andere eierproducten die dochter Ovoteam op de markt brengt voor de horeca, bakkerijen of andere verwerkende bedrijven.

Transitie kost tijd

Avril benadrukt dat de transitie wel tijd zal kosten en ook alleen met gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen tot een succes gemaakt kan worden. De diversiteit in de Franse pluimveesector mag in ieder geval niet in gevaar komen.

“Dit engagement is het resultaat van een samenwerking met Compassion in World Farming. Dit is een organisatie die gewijd is aan het welzijn van boerderijdieren, die Groupe Avril heeft begeleid bij de overgang. De overgang naar alternatieve eieren past ook in het kader van de voortdurende dialoog met onze pluimveehouders”, klinkt het bij Avril.

De Franse producentenprijs ligt nu 25% hoger dan het gemiddelde van de laatste 5 jaar

“We houden rekening met hun beperkingen en hun zorgen. Net zoals we rekening houden met de ontwikkeling van de verwachtingen van de consumenten en onze klanten.” Voor eiermerk Matines werkt de groep met 370 producenten. Hoeveel er daarbij komen voor andere productgroepen wordt niet vermeld.

Kwart hogere producentenprijs

Tegelijkertijd met de aankondiging van Groupe Avril heeft de agrarische infodienst Agreste een actueel overzicht van de Franse eiermarkt gepubliceerd. Daaruit blijkt onder meer dat de producentenprijs momenteel 25% boven het gemiddelde van de laatste 5 jaar ligt.

De intensieve productie van eieren is in het tweede kwartaal uitgekomen op 3,25 miljard. Dat is 5,8% minder dan in dezelfde periode in 2018. Die daling blijkt daarmee wat af te nemen, want over het eerste halfjaar komt die productie met 6,45 miljard eieren 6,8% lager uit.

Op basis van het aantal plaatsingen verwacht Agreste ook dat de eierproductie in augustus nog maar 3,5% onder het niveau van 2018 zal liggen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal