Pluimveeweb: Chinezen willen met dierenwelzijn zo snel mogelijk naar Europees niveau

19-07-2019
China werkt hard aan het verbeteren van het dierwelzijn van legkippen en vleeskuikens. Daarbij stellen ze de Europese dierwelzijnseisen als voorbeeld. Om het dierwelzijn te stimuleren kunnen bedrijven, die op dierwelzijnsvlak voorop lopen, een prijs ontvangen.

Via het het International Cooperation Committee of Animal Welfare (ICCAW) stimuleert het ministerie van Landbouw van China het dierenwelzijn in China. De Chinese overheid zegt haar pluimveehouders te bijven stimuleren om hun bedrijven te laten voldoen aan de internationale diergezondheids- en welzijnsnormen. Bedrijven die voorop lopen kunnen een award winnen. Voor legkippenhouders is dat de ‘Good Egg Production Award’ en voor slachtkuikenhouders de ‘Good Chicken Production Award’.

Welzijnseisen legkippen

Om voor de ‘Good Egg Production Award’ in aanmerking te komen moeten de legkippenhouders belangrijke stappen zetten. Zoals een maximale bezettingsdichtheid van negen kippen per vierkante meter, met één legnest per vier tot zes kippen. De kippen mogen niet meer in een legbatterijsysteem worden gehouden. Verder is kunstmatige rui niet toegestaan. Verder dient de kippenhouder nog te voldoen aan diverse extra eisen op het vlak van voedselveiligheid.

85 awards

In totaal 85 Chinese legkippenbedrijven ontvingen onlangs in Brussel de Good Egg Production Award voor hun voorbeeldige inzet aan diergezondheid en -welzijn. Het aantal behaalde awards is voor de Chinese overheid een bewijs dat steeds meer veehouders werken conform de internationale normen en zich bovendien continue ontwikkelen met de productie van hoogwaardige producten. De te behalen awards zijn voor de Chinese pluimveehouders een extra reden om te blijven investeren in dierenwelzijn en te produceren conform de steeds kritischere wensen van de mens en maatschappij.

Welzijnseisen slachtkuikens

In Brussel ontvingen 17 Chinese slachtkuikenhouders de Good Chicken Production Award. Deze bedrijven hebben op minimaal vijf onderdelen het dierwelzijn in hun stallen sterk verbeterd. Zo beschikken de slachthanen over meer ruimte (maximale bezettingsdichtheid van 33kg/m2). De kuikens mogen niet in een kooisysteem worden gehouden, ze dienen te vertoeven in een geschikte omgeving met een goed stalklimaat. Verder dient de pluimveehouder alle aspecten van het groeiproces vast te leggen en verder te voldoen aan diverse extra eisen op het vlak van voedselveiligheid.

 
Tekst: Guus Queisen
 
 

Inloggen op de ledenportal