Boerderij: Eiermarkt ontwaakt al vroeg uit zomerdip

09-08-2019

De eiermarkt ontwaakt dit jaar veel eerder uit de zomerdip dan gebruikelijk.

De zomervakanties zijn nog in volle gang, maar toch trekt de eiermarkt al aan. Normaal gesproken is daarvan pas sprake als de zomertrek van vakantiegangers op zijn eind loopt.

Gelet op de zomerperiode is er op dit moment sprake van een mooie markt, merken handelaren op. In plaats van een traditionele moeizame afzet met dito prijzen is er nu sprake van een relatief vlotte markt met aantrekkende prijzen. De NOP-richtprijzen voor scharreleieren zijn afgelopen week net iets meer dan een dubbeltje gestegen. In Duitsland plussen de eieren nog wat meer, dat geldt met name voor de grotere eieren.

De aanvoer van eieren is deze zomer maar matig. Vogelgriep in België en meer leegstand bij de leghennenhouders hebben daaraan bijgedragen. Daarnaast zorgde het extreem warme weer er voor dat snel afscheid werd genomen van de eieren, zodat er geen voorraden boven de markt bleven hangen. De industrie die normaal gesproken nog wel eens wil afwachten op koopjes, bleef ook redelijk aan de markt. De onderkant van de markt raakte zodoende ook telkens leeg.

Al met al verkeert de eierhandel in een redelijk comfortabele markt. Naarmate vakantiegangers terugkomen van hun zomerverblijven zal de vraag verder aantrekken. De verwachting is dan ook dat de prijzen ook verder omhoog zullen gaan.

Prognose: stijgende prijzen

 
 

Inloggen op de ledenportal