Boerderij: Positieve stemming op eiermarkt

16-08-2019

De eiermarkt is positief gestemd, zoals dat eigenlijk al enige tijd het geval is. Insiders betitelen de eiermarkt als ‘mooi en stevig’.

Het einde van de vakantieperiode is in zicht. Vakantievierders uit Noordwest-Europa keren huiswaarts. Dat komt de eierconsumptie ten goede.

Vraag en aanbod in balans
Eieren gaan vlot weg. In alle gewichtsklassen (NOP-richtprijzen) worden plusjes gescoord. Met name zware eieren vinden gretig aftrek. Het aanbod van zwaardere eieren is nog beperkt. Over het algemeen zijn vraag en aanbod van eieren mooi in balans. De komende weken neemt de beschikbaarheid van eieren toe. Met het stijgen van de consumptie is dat voorlopig geen probleem.

De eiermarkt is deze zomer wezenlijk anders dan andere jaren. De zomer van 2019 wordt gekenmerkt door problemen in België enerzijds en lege stallen in Nederland anderzijds. Deze twee zaken hebben de zomerdruk op de eiermarkt weggenomen.

Vogelgriep België
Door uitbraken van laagpathogene vogelgriep in België zijn er minder eieren op de markt. De precieze invloed van het H3N1-virus op de eiermarkt is niet geheel duidelijk. Maar de aanvoer is zichtbaar lager nu meerdere bedrijven al enkele maanden geen eieren leveren. Dat scheelt tientallen vrachtwagencombinaties met eieren per week.

Warme weer
Meerdere grote Nederlandse leghennenbedrijven hebben in mei en juni langer leeg gestaan dan normaal, om op die manier te voorkomen dat zij deze zomer tegen kostprijs of zelfs daaronder moesten produceren. Deze bedrijven hoefden zo bovendien even geen dierrechten te leasen.

Mogelijk heeft ook het warme weer geleid tot een lagere aanvoer van eieren. Het is niet ondenkbaar dat de zomerhitte voor extra uitval en lagere producties heeft gezorgd.

Samenvattend: de markt is gezond, eieren vinden vlot hun weg en de vooruitzichten voor de komende weken zijn goed.

Prognose: stijgende prijzen

 
 

Inloggen op de ledenportal