Pluimveeweb: Geen nieuwe vogelgriepuitbraken in Vlaanderen

20-08-2019
Sinds maandag 5 augustus zijn er geen nieuwe vogelgriepuitbraken meer bij gekomen in Vlaanderen. Dat zegt adviseur Martijn Chombaere van belangenbehartiger Landsbond Pluimvee. De vogelgriep lijkt daarmee onder controle.

Om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus besloot de Vlaamse pluimveesector om alle vleeskuiken- en kalkoenenbedrijven in de provincie West-Vlaanderen en in een aantal gemeenten in Oost-Vlaanderen te onderzoeken op de aanwezigheid van laagpathogene vogelgriep. „Dit biedt geen zekerheid. Maar door op het allerlaatste te screenen hopen we, indien het aanwezig is, het te kunnen traceren”, zei Chombaere begin augustus tegen Pluimveeweb.nl. „Sluitend is dit niet, maar het geeft toch wat meer houvast en zekerheid voor de bedrijven die terug nadenken aan herbevolken. Bovendien is de ziekte bij jonge vleeskuikens lastig te zien omdat deze dieren nauwelijks ziekteverschijnselen vertonen.”

„Deze onderzoeken zijn tot nu toe allemaal negatief”, geeft Chombaere dinsdag 20 augustus aan. Dat betekent dat het virus nog niet is vastgesteld op vleeskuiken- en kalkoenenbedrijven in de provincie West-Vlaanderen en in een aantal gemeenten in Oost-Vlaanderen. Deze onderzoeken lopen van 29 juli tot en met 30 september. De komende weken komt er dus meer duidelijkheid over de verspreiding van het virus in Vlaanderen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal