Boerderij: Gunstige eiermarkt met oplopende prijzen

23-08-2019

‘Willig’, zo typeerde een eierhandelaar de handel in eieren deze week. Daarmee aangevend dat de eieren goed wegliepen en het weinig moeite kostte ze kwijt te raken. Hij moest zelfs een enkele keer nee verkopen.

Ook andere eierhandelaren spraken van een gezonde, mooie, (bijzonder) gunstige handel. Eieren – vooral premium (vrije uitloop en bio) – liepen deze week goed weg, winkelschappen en dc’s raakten leeg. Veroorzaakt door een iets lager aanbod en een hogere vraag. Dit gebeurt vanwege herbevoorrading na de vakantie. De koelkasten moeten weer worden gevuld. De willige handel uitte zich in een oplopende notering, waarvan sommige handelaren meer hadden verwacht dan de paar dubbeltjes ten opzicht van vorige week.

‘Vroege Pasen’
In Duitsland is ook sprake van een gunstige eiermarkt, met oplopende vraag en prijzen. Een Duitse marktanalyse spreekt voor vrije uitloopeieren en bio-eieren zelfs van een voor-Pasen of pre-kerstdrukte. Want de vraag is veel hoger dan het aanbod. Enkele geplande langetermijnacties stimuleren de markt extra.

Vanuit de industrie is er wel interesse, maar meestal niet tegen de prijswensen van de verkoper. Wie voldoende voorraad heeft, koopt deze weken niet tegen de huidige dagprijzen, maar wacht af. Dit had tot gevolg dat scharreleieren volledig op de consumptiemarkt moesten worden afgezet.

De NOP-richtprijs voor kooi-/kolonie-eieren steeg na het prijsdal van 70,7 cent in week 27 en 28 vrijdag voor de zesde week op rij. De witte en de bruine scharreleieren (62/63 g) plusten voor de vijfde achtereenvolgende week. Daarmee lijkt de zomerdip definitief achter ons te liggen.

De kooi-/kolonie-eieren noteerden vrijdag 78,3 cent per kg, 0,3 cent hoger dan in de week ervoor en 17 cent hoger dan in week 34 van 2018. De witte scharreleieren 62/63 gram noteerden € 6,32, 13 cent hoger dan een week eerder en 97 cent meer dan een jaar geleden; de notering van bruine scharrel steeg met 18 cent tot € 6,91, dat is € 1,35 meer dan een jaar geleden.

Voor de komende weken wordt een verdere groei van de eierprijs verwacht.

Prognose: stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal