Pluimveeweb: Inschrijven Pluimveeonderwijs nog mogelijk

26-08-2019
De MBO Pluimveeopleiding start deze week met het nieuwe schooljaar. 'Een opleiding met veel praktijk, gecombineerd met theorie', aldus een van de geslaagden. Door de modulaire opbouw van de opleiding is instappen tijdens het schooljaar altijd mogelijk. 'Voor werkgevers zijn de kosten gering vanwege subsidie en de winst groot.'

Dat zegt Theo Poels, docent pluimveehouderij en BBL coach bij Citaverde in Horst. „Leerlingen, zowel zij-instromers als scholieren, leren veel op de praktijkdagen die we ondersteunen met theoretische kennis en e-learning."

In juli kregen 8 pluimveehouderijstudenten BBL en BOL niveau 3 en 4 van Citaverde College in Horst hun diploma uitgereikt. De geslaagden van links naar rechts: Ingvild Kop uit Baarlo, Stan Schlepers uit Hardenberg, Thom Baltussen uit Wanroij, André Smid uit Heemserveen, docent Theo Poels, Mike Sleegers uit Someren. Op de foto ontbreken Marcel van Wanroij uit Oploo en Remko van Lierop uit Asten Heusden.

Praktijkgerichte opleiding
De pluimveeopleiding kan op zowel BOL als BBL niveau gevolgd worden; dat wil zeggen als volledige schoolweek of combi werken en een dag per week naar school. Marcel van Wanroij, zoon van een vleeskuikenhouder uit Oploo (NB), volgde na zijn VMBO opleiding de driejarige MBO opleiding in Horst. „Een hele interessante opleiding. Elke woensdag was de pluimveedag, samen met de BBL'ers die vier dagen per week werken. Het praktijkdeel was echt geweldig. Ook leerden we veel van elkaar." Na zijn diplomering kon Marcel (19) direct aan de slag bij Kuijpers Kip in Grubbenvorst. Hij leerde Marcel Kuijpers kennen toen die een presentatie gaf bij de opleiding.

Instappen altijd mogelijk
De MBO opleiding pluimveehouderij BBL is opgebouwd uit 1 dag onderwijs en 4 dagen werken / leren op Aequor erkende leerbedrijven. De leeractiviteiten binnen de opleiding worden samen met de het bedrijfsleven ingevuld. De opleidingsduur bedraagt 2 jaar.

De opleiding omvat zes modules van elk zes weken. Het lesprogramma bestaat uit groepsbijeenkomsten, praktijkopdrachten en interessante bedrijfsbezoeken, begeleid door enthousiaste vakdocenten. Daarnaast ontvangt de student kennis via e-learning en gerichte bedrijfsopdrachten op het werk-leerbedrijf. Geïnteresseerden kunnen op elk moment starten met de opleiding.

Subsidie
Werkgevers en werknemers kunnen via Colland vergoeding ontvangen. „De vergoeding bedraagt in 2019 2.000 euro voor de werkgever. Voor de werknemer is er een diplomabonus van 500 euro. De kosten zijn dus gering en de opleiding een goede investering voor de toekomst van de pluimveehouderij waarin voldoende goed geschoolde medewerkers onmisbaar zijn", aldus Theo Poels.

Ben je op zoek naar een opleiding deeltijd of voltijd in de pluimveehouderij neem dan contact op met Theo Poels docent pluimveehouderij, of meld je direct aan op de site https://www.citaverde.nl/mbo/

 
Tekst: Monique van Loon
 
 

Inloggen op de ledenportal