Boerderij: Commentaar: ‘Goed besluit over vogelgriep’

30-08-2019

Johan Oppewal

Wat te doen als de gevreesde, maar niet bestrijdingsplichtige variant H3N1 opduikt in Nederland?

Minister Schouten neemt het zekere voor het onzekere en besluit dat bij een uitbraak geruimd wordt, mét vergoeding uit het Diergezondheidsfonds.

Ruimingsbeleid

Ze wil hiermee ‘Belgische toestanden’ voorkomen. Bij onze zuiderburen is het virus al sinds dit voorjaar in omloop en blijkt het erg moeilijk onder controle te houden. Al over de 80 bedrijven zijn daar getroffen. Een van de problemen was daar dat er geen ruimingsbeleid was.

Het vraagt bestuurlijke moed om hier ruiming voor te verplichten

Probleem met deze variant van de aviaire influenza (AI) is dat hij wel heel besmettelijk is en hoge uitval kent, maar niet op de internationale lijst van verplicht te bestrijden ziektes staat. Daardoor vraagt het bestuurlijke moed om hier ruiming voor te verplichten en het Diergezondheidsfonds in te zetten. Die is nu wel getoond. Terecht.

Hogere heffingen

Als de ziekte onverhoopt uitbreekt en het tot ruiming komt, zullen er dus kosten gemaakt worden uit het fonds. Die moeten ook weer opgehoest worden. De sector zal de gevolgen van dit besluit van de minister dan in de portemonnee voelen via hogere heffingen. Dat is dan niet anders. Het is in ieders belang dat er nu een adequate aanpak is van deze nieuwe variant op een oude pluimveeziekte, dat is uiteindelijk ook financieel beter.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal