Pluimveeweb: Pluimveesector staat te springen om personeel

03-09-2019
Te weinig studenten kiezen voor de pluimveesector, terwijl bedrijven staan te springen om mensen. Dat zegt Laura Star, lector Precisievoeding en Duurzame Pluimveehouderij bij Aeres Hogeschool in Dronten. „Welk bedrijf je ook spreekt, iedereen zegt: 'hebben jullie nog studenten die bijna klaar zijn, want wij kunnen ze gebruiken'", zegt Star tegen Omroep Flevoland.

De behoefte aan personeel is onder meer groot bij broederijen en mengvoerbedrijven. Daarnaast speelt bij een flink aantal pluimveehouderijen het probleem dat kinderen hun ouders liever niet willen opvolgen.

Toen Star bij de hogeschool aantrad, is de Poultry Star Foundation opgericht. Die moet de pluimveesector en de opleiding extra onder de aandacht te brengen. De Poultry Star Foundation biedt studenten extra's en helpt bijvoorbeeld bij een reis naar het buitenland.

'Tekort aan personeel speelt in de hele sector'
Directeur Roel van Zetten van eierhandel Van Zetten in Zeewolde herkent het geschetste beeld. „Dit speelt door de hele sector", vertelt hij. „Zo wordt dierverzorging in de pluimveehouderij steeds belangrijker, maar het is lastig om daarvoor gekwalificeerd personeel te vinden. Verder zie ik dat er bij mengvoerbedrijven en broederijen echt behoefte is aan mensen die kennis kunnen overdragen en bedrijven van advies kunnen voorzien. Nieuwe instroom is daar zeer gewenst. Wanneer er bij een bedrijf een probleem met de dieren is, kun je daar met mengvoer vaak veel aan doen. En dat is echt een specialisme. Dat geldt ook voor het werk bij broederijen."

Lees het complete artikel op de website van Omroep Flevoland.

 
 

Inloggen op de ledenportal