Boerderij: Kip en wijn gaan prima samen bij familie Grutters

14-09-2019
John en Virginie Grutters zoeken de verbinding met burgers. Ze ontvangen wekelijks zo’n 100 tot 150 mensen op hun pluimveebedrijf en wijngaard.

John en Virginie Grutters hebben een bijzonder bedrijf. Ze hebben vlakbij de Duitse grens een pluimveebedrijf met 25.000 traaggroeiende vleeskuikens, een wijngaard, een boerenterras en een winkel waar ze eigen kip en wijn verkopen. Aanloop is er genoeg. Grutters werkt samen met wijnboeren in de buurt en er lopen een wijn- en een wandelroute langs het bedrijf. “We ontvangen zo’n 100 tot 150 mensen per week, bijna altijd in het weekend”, vertelt John Grutters.

Wat laten jullie zien?

“De rondleiding begint in de wijngaard. Daar legt Virginie alles uit over het planten, de oogst en het wijn maken. Ook laat zij de gasten uiteraard proeven. Daarna laat ik het pluimveebedrijf zien. Zowel binnen in de zichtstal als buiten in de uitloop. Ik steek geen technisch verhaal af, maar leg vooral de basis uit en probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.”

Waarom wilt u dit laten zien?

“Er zijn zo veel vooroordelen. Wij willen ons verhaal vertellen en begrip voor de boer kweken. Wij werken antibioticavrij, produceren een regionaal product en voldoen aan het Beter Leven-keurmerk. Daar zijn we trots op. Onze gasten kunnen de kuikens vanaf het terras buiten zien lopen. Als ze naar het toilet moeten, lopen ze door de stal en zien de dieren ook binnen. Zo zien ze het hele plaatje.”

Als je het uitlegt, kantelt het beeld. Dan ontstaat begrip en gaan mensen positief weg

Hoe zijn de reacties?

“Positief, al moeten gasten in het begin soms wennen. Sommige mensen denken dan dat wij plofkippen houden of vinden dat de kuikens – als ze in de laatste week zijn – te dicht op elkaar zitten. Als je het uitlegt, kantelt dat beeld. Dan ontstaat begrip en gaan mensen positief weg. Gasten vinden het vaak alleen lastig dat de kuikens maar 8 weken leven.”

Hoe doen jullie dit qua tijd?

“De pluimveehouderij run ik en is met 75% van de omzet nog altijd de hoofdtak, maar de neventakken – die Virginie voor haar rekening neemt – groeien. Het is pittig, maar tot nu toe redden we het met z’n tweeën. Doordeweeks zijn we niet geopend en werken we alleen op afspraak. In het weekend is het echter bijna altijd druk en spring ik bij. Op hele drukke zomerdagen redden we het alleen met hulp van vrijwilligers. De neventakken zijn zo’n succes dat personeel zeker een keer aan de orde zal komen.”

Jullie verkopen ook eigen kippenvlees?

“Ja, onder de noemer Betsy’s Kip. Mijn moeder heet zo en zij heeft lang dit bedrijf gerund. We vonden het een mooie, vertrouwde naam. In onze boerenwinkel verkopen we tot tientallen kilo’s vlees per week. Daarnaast gaat een deel naar landwinkels in de buurt – zowel in Nederland als in Duitsland – en naar een buurtsupermarkt. De vleesverkoop groeit jaarlijks.”

 
 

Inloggen op de ledenportal