LTO Nieuwe Oogst: EU importeert veel minder eieren uit Oekraïne

27-09-2019

Landen van de Europese Unie hebben in de periode januari tot en met juli in totaal 6.099 ton eieren en eiproducten uit Oekraïne geïmporteerd. Dat is 36 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Op de import van goedkope legbatterijeieren uit Oekraïne is de laatste jaren regelmatig kritiek geweest. Deze manier van produceren is in de Europese Unie om welzijnsredenen niet meer toegestaan. Dat zorgt volgens critici voor oneerlijke concurrentie voor Europese pluimveehouders.

Ook uit andere landen werden minder eieren gehaald. In totaal werden er zelfs 42 procent minder eieren geïmporteerd. De export nam juist toe met 19 procent. Japan neemt de meeste eieren af uit de Europese Unie: 43.977 ton. Zwitserland (23.905 ton), en Israël (9.251 ton) complementeren de top 3.

Belangrijke markt

Azië is een belangrijke markt voor Europese eieren. De export naar Japan nam met ruim 31 procent toe. Thailand en Zuid-Korea importeerden respectievelijk 24 en 94 procent meer eieren vanuit de Europese Unie. Op de Aziatische markt lijkt ook nog winst te behalen. China importeert wereldwijd de meeste eieren en eierproducten (bijna 100.000 ton in 2018), maar de export vanuit de Europese Unie is nog beperkt en komt niet voor in de top 7 van landen waarnaar de Europese Unie het meest exporteert.

De import vanuit China nam explosief toe met 184 procent en komt nu uit op 449 ton eieren en eierproducten.

Tekst: Martijn van Rossum
 
 

Inloggen op de ledenportal