Pluimveeweb: 'Trendy dinergerechten met ei kansrijk voor stijgende eierconsumptie'

07-10-2019

„Hipsters in Amsterdam proberen allerlei gerechten uit bijvoorbeeld de Marokkaanse of Indiase keuken waarbij ei een belangrijk onderdeel is. Shakshuka (foto), tomaten met groente en eieren is hier een voorbeeld van.” Door dit soort gerechten te promoten kan de Nederlandse eiersector de verkoop van eieren vergroten, denkt Mosch.

„Trendy dinergerechten met ei kunnen zorgen voor een stijgende eierconsumptie. Een ei bij het ontbijt wordt gezien als luxe en heeft al een goed imago, maar een ei bij het diner wordt als goedkope keuze gezien.” Dat zegt Femke Mosch, food innovation consultant.

Zij ging donderdag 4 oktober tijdens de Pluimveerelatiedag in op foodtrends en vooral op die van kip en eieren. „Veel consumenten vinden kipfilet droog. De vraag naar kippendijen, het bovenstuk van kippenbouten, nam echter toe de afgelopen jaren. Consumenten vinden het sappiger dan kipfilet en zien het als culinair vlees.” Hoewel consumenten kippenbouten beschouwen als restproduct is Mosch positief gestemd over de consumptie en waardering van kip.

Bij eieren valt er nog wel wat te winnen. „Een ei bij het ontbijt wordt gezien als luxe. Maar bij een ei bij het avondeten wordt gezien als goedkope keuze, als een dagje krap bij kas”, zei Mosch. Ze verwees tijdens haar presentatie naar het Amerikaanse productschap voor eieren. Daar loopt de campagne ‘Meet the incedible incredible dinner egg’. Hierin maken ze reclame voor allerlei gerechten waarin eieren een belangrijke rol spelen. Dat past volgens Mosch ook in de trend dat consumenten niet iedere dag meer vlees willen eten.

Ook in Nederland biedt dit kansen. „Hipsters in Amsterdam proberen allerlei gerechten uit bijvoorbeeld de Marokkaanse of Indiase keuken waarbij ei een belangrijk onderdeel is. Shakshuka, tomaten met groente en eieren is hier een voorbeeld van.” Door deze gerechten te promoten kan de Nederlandse eiersector de verkoop van eieren vergroten, denkt Mosch.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal