Pluimveeweb: Fotoserie: Update boerenprotesten, stand per provincie

14-10-2019
Uit bijna alle hoeken van het land zijn boeren maandagochtend met hun trekkers naar de provinciehuizen getrokken om te protesteren tegen het stikstofbeleid. LTO Noord heeft haar 14.000 leden opgeroepen om hun stem te laten horen. Andere vakorganisaties zoals de Nederlandse Vakbond Melkveehouders, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij hebben zich hier bij aangesloten. Bij de provinciehuizen overhandigden de actievoerders een petitie.

De laatste stand van zaken per provincie:

Limburg

Boeren in Limburg voeren dinsdag actie tegen de stikstofmaatregelen van hun provincie. De demonstrerende boeren vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijven als gevolg van het provinciaal stikstofbeleid. Vanuit heel de provincie zijn boeren onderweg naar het gouvernement in Maastricht.

Groningen

De protesterende boeren zijn maandag aan het einde van de middag met hun trekker naar huis gekeerd. Dinsdag gaat het overleg tussen boeren en provinciebestuur verder over de latente ruimte in de vergunningen. De Commissaris van de Koningin René Paas heeft zijn afkeuring uitgesproken over het geweld van boeren en het binnendringen van het provinciehuis.

Groningen heeft de stikstofregels niet ingetrokken. Er blijft ruimte voor bedrijven voor uitbreiding, stelt gedeputeerde Henk Staghouwer. Hij laat weten dat het totaal van de economie van belang is en dat het maandag niet alleen om stikstof ging, maar over meerdere zaken. Hij zegt dat protesteren een democratisch recht is.

De politie in Groningen doet onderzoek naar twee incidenten die maandagmiddag hebben plaatsgevonden in Groningen. Een bestuurder van een trekker reed meerdere hekken omver aan de Vismarkt. Een andere bestuurder vernielde met een trekker de monumentale deur van het provinciehuis. De politie verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.

 

De galg hangt klaar. De boeren wachten geduldig wie er nu naar buiten komt hier bij provinciehuis Groningen #boerenprotest pic.twitter.com/ue0mPhPz59

— Chris Garrit (@chrisgarrit) 14 oktober 2019

 

Drenthe

De provincie Drenthe trekt de beleidsregels rondom stikstof helemaal in. Dat is besloten na nieuw overleg in het provinciehuis bij het boerenprotest. Een aantal Drentse boeren zijn nu met hun trekker onderweg naar Groningen.

Flevoland

Gedeputeerde Hofstra van provincie Flevoland is niet van plan om nieuwe regels voor het stikstofbeleid in te trekken, boeren blijven voorlopig in provinciehuis.

Overijssel

De provincie Overijssel heeft de stikstofregels voor de agrarische sector ingetrokken. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher was aan het begin van de middag nog onverbiddelijk in zijn toespraak op een plein in Zwolle. Maar na een gesprek met vertegenwoordigers van LTO en het Agrarisch Jongeren Kontakt is hij gezwicht.

Gelderland

Ook in Gelderland is het provinciebestuur gezwicht voor het protest van de boeren. De provincie trekt de eerder genomen stikstofmaatregelen in, nadat boeren vandaag naar Arnhem trokken om te protesteren.

Noord-Holland

In Noord-Holland worden de beleidsregels rondom stikstof niet ingetrokken. Hiervoor is geen politieke meerderheid bleek vanmiddag tijdens de vergadering van de Statencommissie Natuur, Landbouw en Gezondheid (NLG), waar ook boeren mochten inspreken.

Zuid-Holland

Zuid-Holland blijft bij haar standpunt. De provincie wil met het ministerie van LNV in gespek over eenduidige stikstofregels per provincie.

Utrecht

De provincie Utrecht gaan in eerst instantie geen beleidsregels omtrent stikstof intrekken. Dat zegt gedeputeerde Hanke Slot Bruins tegenover een zaal vol boeren. Echter kwam zij daar later op de middag op terug. Bruins Slot geeft tegenover de boeren – waarvan er maandagmiddag laat nog een grote groep aanwezig was op het provinciehuis – aan dat een bedrijf met een stal van 100 koeien, waar nu slechts 80 koeien in staan, er gewoon 20 bij mogen zetten. Dat betekent dat er geen latente ruimte in zou worden genomen door de provincie.

Verslag van acties via regio-websites

Wilt u op de hoogte blijven van de acties in Groningen, Drenthe en Flevoland? ????
Ga dan naar onze regio-website Veldpost

Wilt u op de hoogte blijven van de acties in Gelderland en Overijssel? ????
Ga dan naar onze regio-website Vee & Gewas

Wilt u op de hoogte blijven van de acties in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland? ????
Ga dan naar onze regio-website Agraaf

Wilt u op de hoogte blijven va nde actie in Limburg?
Ga dan naar onze regio-website Stal&Akker

 
 

Inloggen op de ledenportal