Pluimveeweb: 'Stem voersamenstelling af op eierafzet'

16-10-2019
„Nu we voor het Beter Leven-keurmerk produceren, verkopen we de eieren per stuk en moet de schaalkwaliteit tot het eind goed blijven. Daar pas ik de voersamenstelling op aan. Ook kies ik voor iets meer zekerheid in het voer zodat de hennen tegen een stootje kunnen", zegt leghennenhouder Bertus Verbeek.

Verbeek (50) heeft samen met zijn vrouw Dikky (49) een leghennenbedrijf in Woudenberg (UT). Ze houden daar 60.000 hennen volgens het 1 ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Daarnaast houdt hij samen met zijn zoon in een stal in Lunteren 24.000 hennen volgens het 2 sterren Beter Leven-keurmerk. Hun bedrijf in Woudenberg werd in 2017 en 2018 getroffen door brand. De familie bouwt in Woudenberg enkele nieuwe stallen die plaats bieden aan circa 150.000 leghennen. In augustus nam Verbeek zijn eerste stal in gebruik.

Vroeger hield hij scharrelhennen en verkocht hij de eieren per kilo. „Nu we de eieren per stuk verkopen, pas ik de voersamenstelling daarop aan zodat de eigewichten onder de 64 gram blijven. In Lunteren zijn de hennen nu 60 weken. De schaalkwaliteit van de eieren is nog goed en de eigewichten liggen rond de 61 gram.”

Bertus Verbeek is woensdagavond 23 oktober de gastspreker tijdens de Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders in Horst. Hij vertelt dan hoe hij de voersamenstelling aanpast op de eierafzet. Vóór de brand stelde Verbeek het voer voor zijn hennen zelf samen. Nu ontvangt hij volledig voer van een voerfabrikant omdat zijn voerkeuken afbrandde. Tijdens zijn presentatie legt hij uit of hij nog weer zelf gaat mengen en waarom.

Denk niet te lichtzinnig over ventilatie

Ook vertelt hij hoe hij ventileert in zijn stallen met overdekte uitloop. Over de ombouw van een scharrelstal naar Beter Leven met 1 ster wordt soms te lichtzinnig gedacht, vindt Verbeek. „Lucht zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Door de aanwezigheid van uitloopschuiven gaat het gauw tochten in de stal. Zeker wanneer je werkt met onderdrukventilatie. Als gevolg daarvan kampen veel koppels met coli-problemen en treedt er verhoogde uitval op.” Bij ombouw van een traditionele scharrelstal naar een stal met (overdekte) uitloop moet de ventilatie worden aangepast, stelt hij. Leghennenhouders kunnen voor gelijkdrukventilatie kiezen. Het plaatsen van één of meerdere warmtewisselaars is ook een optie. Tijdens zijn presentatie laat hij foto’s van ventilatie-oplossingen in stallen zien en licht hij deze keuzes toe. Benieuwd? Kom dan 23 oktober naar Horst.

De thema-avond Voeding voor de legsector begint om 19.30 uur met een presentatie van drinkwaterspecialist Joost Straathof van JS Water. „De drinkwaterkwaliteit op opfok- en leghennenbedrijven is gemiddeld genomen niet slecht maar toch kunnen veel opfokkers en leghennenhouders nog stappen maken”, zegt Straathof. Tijdens de thema-avond laat de ervaren drinkwaterspecialist voorbeelden van veelgemaakte fouten in opfok- en leghennenstallen zien. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de themacarrousel.

Avondprogramma:

19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie over drinkwaterkwaliteit door Joost Straathof
20.15 uur: Presentatie door Bertus Verbeek over voersamenstelling afstemmen op eierafzet en hoe te ventileren in uitloopstallen
21.00 uur: Themacarrousel
22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

Aanmelden

De thema-avond Voeding voor legpluimveehouders is woensdagavond 23 oktober bij Citaverde College, Spoorweg 8, 5963 NJ Hegelsom. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal