Pluimveeweb: 'Drinkwaterkwaliteit leghennen verslechtert verrassend snel'

16-10-2019
Zeker in de opfok maar ook in leghennenstallen kan de drinkwaterkwaliteit verrassend snel verslechteren. Controleer de drinkwaterkwaliteit regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks.

Dat adviseert drinkwaterspecialist Joost Straathof van JS Water. Hij komt jaarlijks op tientallen veehouderijen om problemen met drinkwaterkwaliteit op te lossen. „Drinkwaterkwaliteit is erg belangrijk voor de prestaties van een koppel. Pluimveehouders moeten zich niet blindstaren op de uitslag van drinkwateronderzoek door een laboratorium. Ook wanneer zo’n uitslag gunstig lijkt, kunnen er alsnog problemen zijn met de drinkwaterkwaliteit. Controleer daarom regelmatig het drinkwater door een paar liter uit iedere drinknippellijn te tappen en het water te ruiken te beoordelen op helderheid. Indien het water troebel is, moet je de drinklijnen een keer doorspoelen.”

In de opfok krijgen leghennen entingen. Bovendien is het warm in een opfokstal. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de kans in de opfok groter is dat er een slijmerige biofilm in de drinklijnen groeit. „Spoel drinknippellijnen na iedere antibioticabehandeling of enting altijd door”, raadt Straathof opfokkers aan. Hij is voorstander van een automatisch doorspoelsysteem op iedere drinknippelleiding. „Dat scheelt een opfokker veel tijd.” De ronde in een leghennenstal duurt echter veel langer dan in de opfok. „Drinklijnen spoelen tijdens de ronde is noodzaak in de legstal.”

Presentatie op Pluimveeweb thema-avond

„Aandacht schenken aan waterkwaliteit door drinkwaterleidingen volgens een vast patroon te spoelen loont zich omdat dat leidt tot betere dierprestaties”, stelt hij. Joost Straathof geeft woensdag 23 oktober een presentatie tijdens de Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders in Horst.

Tijdens de thema-avond laat de ervaren drinkwaterspecialist voorbeelden van veelgemaakte fouten in opfok- en leghennenstallen zien. Ook gaat hij in op de mogelijke gevolgen van een biofilm in een drinknippelleiding in een legpluimveestal. Daarnaast gaat hij in op beoordelen van drinkwatermonsters uit legpluimveestallen. Benieuwd naar zijn verhaal, kom dan naar de thema-avond in Horst.

Leghennenhouder Bertus Verbeek

Na de presentatie van Joost Straathof is het de beurt aan leghennenhouder Bertus Verbeek uit Woudenberg (UT). Hij geeft zijn visie hoe je kunt ventileren in één ster Beter Leven en uitloop stallen. Ook gaat hij in op de voedingsbehoefte van hennen die over uitloop beschikken en of deze verschilt van scharrelhennen. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de themacarrousel.

Avondprogramma:

19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie over drinkwaterkwaliteit door Joost Straathof
20.15 uur: Presentatie door Bertus Verbeek over voersamenstelling afstemmen op eierafzet en hoe te ventileren in uitloopstallen
21.00 uur: Themacarrousel
22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

Aanmelden

De thema-avond Voeding voor legpluimveehouders is woensdagavond 23 oktober bij Citaverde College, Spoorweg 8, 5963 NJ Hegelsom. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal