Pluimveeweb: 'Lagere voerkosten en meer eerste soort eieren met split feeding'

28-10-2019
 

'Tot 7 procent hogere voerwinst door split feeding'

 

HorstVoer53 keer gelezenreageer
Legpluimveespecialist Harrie Rouschop van ForFarmers gaf afgelopen woensdag 23 oktober een korte presentatie over split feeding tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Horst (LB).
Met split feeding verlagen leghennenhouders hun voerkosten en stijgt het aantal eerste soort eieren. Investeringen in split feeding zijn vaak snel terug verdiend. Dat zegt legpluimveespecialist Harrie Rouschop van ForFarmers.

Rouschop gaf woensdag 23 oktober een korte presentatie over split feeding tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Horst (LB). Met split feeding krijgen leghennen een eiwitrijk, energierijk en fosforrijk ochtendvoer en een calciumrijk middagvoer. „De hen produceert in de eerste uren van de ochtend het eiwit en de schaalvliezen om de dooier. Ze heeft dan een hogere behoefte aan energie en eiwit. Na de eerste uren van de ochtend vindt de vorming van de eischaal plaats. De hen heeft dan juist een extra behoefte aan calcium”, legt Rouschop uit.

Bij split feeding krijgen de hennen ’s morgens 40 procent van hun dagelijkse voergift. ’s Middags krijgen de hennen calciumrijk middagvoer. „In standaard legvoer zijn de nutriënten overgedoseerd om te zorgen dat alle hennen de benodigde nutriënten binnenkrijgen. Bij split feeding worden de hennen gevoerd naar behoefte. De hennen hebben daardoor 3 tot 5 gram minder voer nodig per dag. Ook zijn de voerkosten bij split feeding tot maximaal 25 cent per 100 kilo lager. Een mooi bijkomend voordeel is minder en drogere mest.”

Twee silo’s nodig

Het toepassen van split feeding is vrij eenvoudig en de investering is beperkt, volgens Rouschop. Een leghennenhouder heeft minimaal twee silo’s per stal nodig, om te kunnen schakelen tussen de twee voersoorten. Bovendien moet een pluimveehouder een silo- of doorstroomweger hebben en een goed functionerende automatische voeromschakeling om de hoeveelheid voer in het systeem inzichtelijk te hebben en het rantsoen correct te voeren.

„De terugverdientijd hangt af van de investeringen. Die zijn vaak erg snel terug verdiend; soms al binnen één ronde”, zegt Rouschop.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal