Pluimveeweb: Agractie verwacht dat Schouten alle eisen van 1 oktober inwilligt

26-10-2019
„Ik verwacht dat wij alles krijgen wat wij hebben voorgelegd. Het waren redelijke eisen.” Dat zegt Bart Kemp, voorzitter Agractie, over de geplande ontmoeting van 30 oktober met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tijdens dit gesprek worden de eisen besproken die op 1 oktober op het Malieveld zijn gesteld.

Tijdens het boerenprotest van 1 oktober dat plaatsvond op het Malieveld, overhandigde Kemp de minister een document met daarop een stappenplan voor de herwaardering van de landbouwsector.

Zo eist Kemp een budget van 17,5 miljoen euro om een intensieve, langdurige en onafhankelijke campagne voor Nederlands voedsel in het leven te roepen. Deze campagne omvat onder meer reclamespotjes op radio en televisie, onderzoeken en onderwijspakketten en is bedoeld om de kennis bij de burger over landbouw te vergroten. Dit zou als gevolg hebben dat de waardering voor de landbouw toeneemt.

Redelijke eisen

„Op 1 oktober hebben wij minister Schouten een termijn van twee weken gegeven om te reageren op de eisen die wij bij haar hebben neergelegd. De afspraak van 30 oktober is binnen deze twee weken gemaakt. Dit gesprek zal dan ook gaan over de inzet van 1 oktober.” Dit gesprek is niet verbonden met het ultimatum dat Farmers Defence Force politiek Den Haag heeft gegeven op die dag.

Bouwprotest

Het gesprek tussen Agractie en Schouten is echter niet de enige noemenswaardigheid van 30 oktober. Op die dag gaat de bouwsector protesteren op het Malieveld in Den Haag. Agractie zal via social media het protest onder de aandacht brengen maar roept de boeren niet actief op om naar het Malieveld af te reizen.

„Er zijn mensen uit de bouw geweest op de boerenprotesten en er zullen vast boeren op 30 oktober naar het bouwprotest gaan, maar de sectoren zijn wel gescheiden. Landbouw en de bouw hebben wel overlap maar hebben ook genoeg wat niet overlapt. Stikstofrechten voor dieren is bijvoorbeeld heel andere materie dan stikstofrechten voor de bouw.”

 
Tekst: Seb van Dijk
 
 

Inloggen op de ledenportal