Pluimveeweb: 'Keuze doseerpomp belangrijker dan gedacht'

27-10-2019
„De keuze van een doseerpomp is essentieel voor een goede benutting van een drinkwatertoevoeging. Kies een pomp die niet afwijkt bij drukschommelingen anders ben je aan het over- of onderdoseren, met alle gevolgen van dien.”

Daarvoor waarschuwt technisch specialist Tommy Vereijken van Kanters. Hij gaf woensdag 23 oktober een korte presentatie tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Horst (LB). „Bij onderdoseren is de werking van het middel ontoereikend. Bij overdoseren verspil je veel product, en dus geld.”

Vereijken presenteerde een reken voorbeeld van een bedrijf met 100.000 leghennen die 200 milliliter per dag drinken; dus 20.000 liter per dag. „Daar voeg je 1,5 liter / m3 gemengd zuur aan toe á 2 euro per liter. 20 m3 x 1,5 liter x 2 euro = is 60 euro per dag. Een overdosering van 25 procent zou neerkomen op een verspilling van 15 euro per dag. De introductieprijs van onze Optimus doseermodule is 1255 euro. Dit betekent dat de doseermodule binnen 84 dagen terug te verdienen is. Naarmate de drukafwijkingen in het systeem lager zijn, wordt de terugverdientijd langer.”

„Dit is een rekenvoorbeeld, maar het gaat er volgens mij om dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de vloeibare toevoegingen. Dus niet alleen voedingssupplementen en zurenmengsels, maar ook desinfectiemiddelen en in noodgevallen een kuur of antibiotica. Een gezond dier is uiteindelijk waar we met zijn alle naar toe willen”, zegt Vereijken.

Onzichtbare problemen

„Uit praktijkproeven blijkt dat in veel gevallen doseerapparatuur nog regelmatig voor problemen zorgt, en die zijn niet altijd zichtbaar. Een logisch gevolg is dat de toevoegingen die worden gedaan niet voldoen aan de wensen van de veehouder. Dit was de voornaamste reden dat wij zelf een doseermodule hebben ontwikkeld die minder gevoelig is voor omgevingsfactoren in de stal.”

„Belangrijk is het gebruik van een drukhoudventiel, waardoor de wisselende waterdruk in het bestaande drinkwatersysteem niet meer van invloed is op een correcte dosering. De doseermodule is eenvoudig opgebouwd met zo min mogelijk elektronica wat vaak gevoelig is voor ammoniak en stof in de stal. Er zit wel een signaaluitgang op, zodat de pomp en watermeter te registreren zijn. Ook is de pomp voorzien van een automatische ontluchting, die er voor zorgt dat gasvormende producten zoals Aqua-clean of chloor zonder problemen toegevoegd kunnen worden. Door duurzame materialen te gebruiken streven we naar een stukje betrouwbare en bedrijfszekere techniek.”

De technisch specialist adviseert de werking van de doseerapparatuur jaarlijks te laten controleren zodat de dosering daadwerkelijk is wat de pomp aangeeft.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal