Pluimveeweb: 'Vooruitzichten eiermarkt gunstig'

19-11-2019
De Rabobank is positief over de vooruitzichten voor de eierprijzen op korte termijn. „Vraag en aanbod zijn momenteel goed in evenwicht. We hebben geen enkel signaal waarom dit op korte termijn zou veranderen”, zegt sectorspecialist Jeroen van den Hurk van de Rabobank.

„De leghennenstapel in de Europese Unie neemt weliswaar licht toe. Maar de consumptie in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië stijgt ook. Dat is een belangrijke basisvoorwaarde voor groei van de leghennenstapel. Wij hebben op dit moment geen enkele aanwijzing dat het aanbod eieren opeens veel sneller groeit dan de vraag. Daarom zijn we positief gestemd over de eiermarkt in 2020.”

Ook de biologische eiermarkt zal in de tijd verder aantrekken volgens de bankier. Desondanks adviseert hij leghennenhouders die uit willen breiden een pas op de plaats te maken. „Leghennenhouders kunnen beter hun bestaande bedrijf optimaliseren. In de biologische markt moet de vraag eerst groeien zodat vraag en aanbod weer in balans zijn. De vraag naar vrije uitloop eieren is niet slecht, maar momenteel is er weinig ruimte voor groei van het aanbod van vrije uitloop eieren.”

Sterei

Bovendien moet een gemiddelde Nederlandse leghennenhouder zich volgens de bankier sterk afvragen of hij nog wil investeren in uitbreiding van scharrelproductie vanwege de hoge investeringen in nieuwbouw en pluimveerechten en lage rendementen. „Kooihuisvesting verdwijnt langzaam maar zeker uit Nederland. Scharrelhuisvesting wordt dan het laagste segment, wat het binnen de retail in Nederland en Duitsland feitelijk al is. Om mee te kunnen met de concurrentie uit het buitenland moet de kostprijs van een scharrelei laag zijn.”

In dat licht gezien vindt Van den Hurk het verstandig dat een grote groep leghennenhouders al heeft omgebouwd van scharrel naar één ster Beter Leven. „Leghennenhouders ontvangen een meerprijs voor het sterei en volgen de marktontwikkelingen. Als de scharrelmarkt weer normaliseert, ligt de scharreleierprijs redelijkerwijs onder de stereierprijs en zijn leghennenhouders die nu om hebben gebouwd mogelijk spekkoper.”

Lees in vakblad Pluimveeweb van vrijdag 6 december het eiermarktverhaal over het Beter Leven keurmerk, waarin deskundigen ingaan of ombouw naar één ster Beter Leven eieren loont. 

 
 

Inloggen op de ledenportal