Pluimveeweb: Laag pathogene H6 vogelgriep duikt op meerdere leg- en kalkoenbedrijven op

25-11-2019
Op meerdere leghennen- en kalkoenbedrijven in de provincies Overijssel, Flevoland, Gelderland, Friesland, Groningen en Noord-Brabant is de afgelopen weken laagpathogene H6 vogelgriep vastgesteld.

Dat maakte Avined maandag 25 november bekend in een speciale nieuwsbrief over vogelgriep. Het betreft een niet bestrijdingsplichtige variant van vogelgriep. De meeste gevallen zijn ontdekt via de monitoring (serologische positief) en een enkel geval op basis van de klinische verschijnselen.

Avined wijst pluimveehouders op het belang van een strikte bioveiligheid en hygiëne op hun bedrijf. „Wees ook alert op ziekteverschijnselen, zodat een besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. En maak, in overleg met uw dierenarts, gebruik van de mogelijkheid om Early Warning swabs in te sturen”, adviseert Avined. Bij uitval van meer dan 0,5 procent gedurende twee dagen, of meer dan 3 procent per week per koppel geldt een meldingsplicht bij de NVWA (045 – 546 3188).

Het is op dit moment rustig op het gebied van de hoog pathogene vogelgriep en op het gebied van de laag pathogene vogelgriep H3N1. In België is de screening bij bedrijven positief verlopen en er zijn geen nieuwe gevallen van H3N1 meer geconstateerd. Waakzaamheid op vogelgriep blijft echter geboden volgens Avined gezien de uitbraken van laag pathogene H6.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal