Boerderij: Huisverkoop vraagt investeringen in tijd en geld

02-12-2019
Nadat Cor en Tineke Verbeek het bedrijf in 2008 van de ouders van Cor overnamen, besloten ze met Freiland te beginnen en het bedrijf uit te breiden van 20.000 naar 48.000 leghennen. Op initiatief van Tineke wordt een deel van de eieren sinds 2009 via eierautomaten verkocht.

Het pluimveebedrijf van de familie Verbeek is mooi gelegen aan de Provincialeweg, een grote doorgaande weg door de Betuwe. Rond 2009 hoorde de familie steeds meer geluiden dat collega-bedrijven met eierautomaten aan de weg begonnen. Tineke: “Ik dacht: dat zou voor ons ook wel wat zijn, dus vroeg ik een collega-pluimveehouder naar zijn ervaringen.” En die bleken positief te zijn. Vandaar dat Cor en Tineke in 2009 een tweedehands eierautomaat aanschaften. Er kwam ook een tuinhuisje omheen. Tineke: “Dat heeft twee voordelen, ten eerste kun je hem afsluiten en ten tweede sta je als klant mooi droog en warmer met regen, sneeuw of koude.”

 

Cor en Tineke Verbeek. Op initiatief van Tineke wordt een deel van de eieren sinds 2009 via eierautomaten verkocht. - Foto's: Dick van Doorn

350 mensen op open dag

Het was niet gelijk booming business met de eierautomaat. De familie Verbeek organiseerde een open dag op het moment van opening van hun eerste eierautomaat. Er kwamen zo’n 350 mensen op de open dag af. De eerste eierautomaat had een capaciteit van 60 doosjes met 10 eieren. In 2011 kon de familie de capaciteit verdubbelen en kwam er een tweede tweedehands eierautomaat bij. Tineke: “Niet dat je dan een groot deel van je omzet via de eierautomaat verkoopt hoor, dat zal in die jaren een paar procent zijn geweest.”

Voor 30 bruine scharreleieren betaalt de consument € 4

In 2012 besloten de leghennenhouders ook aardappels te gaan verkopen aan de weg, om de verkoop van de eieren te versterken. Dat bleek te werken. In 2017 lieten ze zelfs een speciale website bouwen (www.verbeekeieren.nl) en maakten een Facebook-pagina aan (Eierautomaat Verbeek). De naam is sindsdien ook officieel Eier- en Aardappelautomaat Verbeek. In 2018 werden twee automaten vervangen door nieuwe. Tineke: “We zijn vorig jaar gelijk ook maar overgestapt naar contactloos betalen. Ik merk dat voornamelijk jongere mensen daarvan gecharmeerd zijn, maar ouderen maken er ondertussen ook volop gebruik van.” Momenteel wordt zo’n 5% van alle eieren die het bedrijf produceert via de eierautomaat verkocht. Voor 30 bruine scharreleieren betaalt de consument € 4. Naast aardappels verkopen ze ook uien en Betuwse Kakelroom, een milde advocaat.

 

Momenteel wordt zo’n 5% van alle eieren via de eierautomaat verkocht.

Flinke investeringen

Huisverkoop betekent volgens Tineke dat je anderhalf uur per dag bezig bent met onder meer doosjes vullen, het (bij)vullen van de automaat, storingen oplossen en klanten te woord staan. Je moet ook forse investeringen doen en vrijwel altijd thuis zijn. In totaal hebben ze enkele tienduizenden euro’s geïnvesteerd, zegt Cor: van de automaten tot het tuinhuisje, bewakingscamera’s binnen en buiten het huisje, en de mogelijkheid om contactloos te betalen. De eieren die niet via de automaat verkocht worden gaan naar Van Raai Eierhandel in Woudenberg. Cor: “Al 40 jaar lang en daar zijn wij best trots op.”

 

Het tuinhuisje heeft twee voordelen: je kunt hem afsluiten en als klant sta je mooi droog en warm.

Speciaal ventilatieplafond

In 2008 namen Cor en Tineke het bedrijf over van de ouders van Cor. Die hadden op dat moment nog 40 stuks melkvee en 20.000 scharrelhennen. Na de overname moesten Cor en Tineke bedenken wat ze wilden; of de grupstal ombouwen tot ligboxenstal met 85 ligplaatsen of naar 48.000 leghennen en met Freiland beginnen. Op basis van het advies van een onafhankelijke deskundige koos de familie voor het laatste. Tineke: “Het was best een lastige keuze, maar we hebben er achteraf bezien geen spijt van gehad.”

De familie besloot één nieuwe stal voor 28.000 hennen te bouwen waarvan 18.000 Freiland-hennen en 10.000 scharrelhennen naast de twee bestaande stallen met eveneens ieder 10.000 scharrelhennen. Met de bouw van de nieuwe combi-stal werd in oktober 2009 begonnen en in maart 2010 konden de eerste hennen worden opgezet. In alle stallen zitten Novogen-leghennen van Verbeek Broederij en Opfok uit Lunteren.

Genoeg Q-perch plaatsen

In de Freiland-stal zitten relatief veel ramen en hebben de dieren dus veel daglicht. Het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic in deze stal bevalt goed. Cor: “Je hebt een mooi overzicht over de stal en kunt de hennen goed zien.” Bijzonder in deze stal is dat, speciaal voor de ‘onderlaag’ van het koppel die met volledige snavel moeilijk drinken, één op de tien lekbakjes is gewisseld voor een speciale mini-ronddrinker in de waterlijn. Volgens de pluimveehouders zorgt dit ervoor dat er zo goed als geen ‘mindere’ hennen in ieder koppel zitten.

 

In de stal zitten extra Q-perch-zitstokken bovenin het systeem, om bloedluis uit te bannen.

Bolegg Terrace-systeem

De meest recente ontwikkeling is dat de familie in een traditionele scharrelstal in juli 2018 een nieuw Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic hebben gezet. Bijzonder is dat zij in deze stal volop Q-perch-zitstokken hebben. Ze hebben ervoor gekozen om wat extra van deze speciale zitstokken bovenin te plaatsen. Cor: “En tot nu toe hebben wij in deze stal geen enkele last van bloedluis gehad. Volgens mij werken deze Q-perch-zitstokken pas 100% als je én de bezetting iets lager houdt dan gangbaar (Verbeek rekent de m2 van de wintertuin niet mee, red.) én meer zitstokken met het Q-perch-systeem bovenin het systeem plaatst. Dan moet de bloedluis namelijk echt per se langs de Q-perch-stokken en dan leggen ze het loodje.”

Cor (51) en Tineke (47) Verbeek, Lienden (Gld.)

Het bedrijf telt 1 stal met 18.000 Freiland-hennen en 3 stallen met ieder 10.000 scharrelhennen. In alle stallen zitten Novogen-leghennen. Zo’n 5% van de eieren wordt via de eierautomaat verkocht, de resterende eieren gaan al 40 jaar lang naar Van Raai Eierhandel in Woudenberg.

Goede resultaten

De Novogen-leghennen presteerden de laatste rondes prima. Met de Novogen Brown Lite-hen realiseerden zij op 82 weken de volgende technische resultaten. Gemiddeld 385 eieren per opgezette hen (p.o.h.), wat staat voor 24,1 kilo ei p.o.h. De uitval bedroeg gemiddeld 4,96% en de cumulatieve voerconversie (VC) was 2.17. Cor: “Dat wij als familie zulke goede resultaten behalen, komt ook door de goede bedrijfsbegeleiding van Jan van Os van AgruniekRijnvallei.” Ook het huidige koppel Freiland-hennen (Novogen White Lite) doet het uitstekend. Op 60 weken hadden zij gemiddeld 264 eieren p.o.h. wat staat voor 16 kilo ei p.o.h. De uitval bedroeg gemiddeld 2,6% en de cumulatieve VC was 2.06. Op schaalkwaliteit is de familie Verbeek kritisch, met name met het oog op de consument die direct bij hen een eitje koopt. Wordt het koppel ouder en gaat deze achteruit, dan stappen ze voor de eierautomaat over op eieren van de jongere hennen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal