Pluimveeweb: HPAI in Polen mogelijk verspreid, tweede R&O verplicht

03-01-2020
Vanwege de uitbraak van hoog pathogene H5N8 vogelgriep in het oosten van Polen moeten vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren die terugkomen uit Polen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen óf geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen. Deze verplichting geldt eveneens voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Dat stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag 4 januari verplicht. Op drie kalkoenenbedrijven in Lublin in het oosten van Polen is hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld.

Inmiddels zijn er berichten dat er mogelijk verspreiding van het virus heeft plaatsgevonden naar het westen van Polen, meldt Avined vrijdagmiddag 3 januari in een update. Ondanks het feit dat dit niet officieel bevestigde berichten zijn, wijst Avined pluimveehouders op de risico’s van introductie van hoog pathogene vogelgriep in Nederland. Er worden namelijk eieren bestemd voor verdere verwerking vanuit Polen naar Nederland getransporteerd. Zover bekend, is er slechts incidenteel sprake van transport van levend pluimvee vanuit Polen naar Nederland. Wel zijn er geregeld transporten van pluimvee van Nederland naar Polen.

Hygiënemaatregelen

Avined roept de sector daarom op om zorgvuldig te zijn in de contacten met Polen en scherp te zijn op de hygiënemaatregelen, waaronder het zorgvuldig reinigen en ontsmetten van (uit Polen terugkerende) transportwagens. Ook dienen eiertrays gereinigd en ontsmet te worden. Kartonnen trays mogen slechts eenmalig worden gebruikt. Het is namelijk bekend dat eiertrays een besmettingsrisico vormen. „Tot slot, blijf de biosecurity op uw bedrijf goed in de gaten houden", adivseert Avined.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal