Pluimveeweb: Hoogpathogene vogelgriep Polen breidt flink uit

07-01-2020
Het aantal hoogpathogene H5N8 vogelgriep uitbraken in Lublin in het oosten van Polen is gestegen naar drie naar zeven. Daarnaast is het virus ook vastgesteld op twee leghennenbedrijven in het westen van Polen, onder meer op een leghennenbedrijf in de pluimveedichte provincie Wielkopolska.

Dat meldt de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip. Eén uitbraak vond plaats op een leghennenbedrijf in de gemeente Przygodzice, in de provincie Ostrów in het westen van Polen. Een andere uitbraak vond plaats op een leghennenbedrijf met 65.000 kippen in Topola Osiedle in de provincie provincie Wielkopolska.

De provincie Wielkopolska is een regio van Polen met veel pluimveebedrijven. De provincie is de nationale leider in de productie van eieren voor consumptie. In 2018 werden meer dan 4 miljard eieren geproduceerd op legbedrijven van legkippen; dat wil zeggen bijna 40 procent van de totale binnenlandse productie. Qua productie van broedeieren en opfokhennen is de provincie de tweede grootste producent van het land. Bovendien huisvest de regio een groot aantal vleeskuikens, kalkoenen, eenden en ganzen.

Op drie kalkoenenbedrijven in Lublin in het oosten van Polen is vorige week hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. Inmiddels is het aantal uitbraken dus toegenomen en is het virus verspreid door het land.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal