Pluimveeweb: Vogelgriep Polen nadert Duitse grens

13-01-2020
Op een kalkoenbedrijf in het Poolse Ro?cin, hemelsbreed zo’n 50 kilometer van de Duitse grens, is eind vorige week hoogpathogene vogelgriep (HPAI) vastgesteld. Het aantal uitbraken van HPAI in Polen stijgt hiermee naar tien, waarvan twee in het westen en acht in het oosten.

Op het bedrijf in Ro?cin, in de provincie West-Pommeren, in het noordwesten van Polen, zaten 22.600 kalkoenen, meldt de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip vrijdag 10 januari. De uitbraak is de eerste in de regio. Uit meldingen van de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) blijkt dat op dit moment negen uitbraken van HPAI H5N8 te zijn geweest in Polen.

Acht uitbraken waren in het oosten van Polen in de provincie Lublin. Dit betroffen vijf kalkoenbedrijven, een bedrijf met parelhoenders en twee kleinschalige bedrijven met meerdere soorten pluimvee. In dit gebied is ook een wilde vogel met H5N8 gevonden. Er zijn nu twee uitbraken in het westen van Polen vastgesteld. Op een leghennenbedrijf in de provincie Wielkopolska en een kalkoenbedrijf in Ro?cin in de provincie West-Pommeren.

Slowakije

De OEI meldde afgelopen vrijdag ook een H5N8-uitbraak op een kleinschalig pluimveebedrijf in het zuidwesten van Slowakije.

Slacht uitgelegde hennen

Nederlandse uitgelegde hennen worden ook in Polen geslacht. Bij het vervoeren van uitgelegde hennen naar Polen is er een risico dat transportwagens door ‘besmet gebied’ gaan, waardoor er een bij terugkeer een risico is op insleep van vogelgriep. Omdat er voldoende slachtcapaciteit in de regio (Nederland / België) is, adviseert Avined de hennen niet in Polen te slachten.

Tweede R&O verplicht

Onlangs werd een tweede reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen voor gevogelte of broedeieren die uit Polen terugkomen al verplicht gesteld. Lijsten met erkende reiniging- en ontsmettingsplaatsen voor (pluimvee)transportmiddelen zijn hier hier (website NVWA) te vinden. Net als voor Polen is ook voor Slowakije een tweede reiniging en ontsmetting verplicht.

Hygiënemaatregelen

Aanvullend roept Avined de sector op om zorgvuldig te zijn in de contacten met Polen en scherp te zijn op de hygiënemaatregelen, waaronder het zorgvuldig reinigen en ontsmetten van (uit Polen terugkerende) transportwagens. Ook dienen eiertrays gereinigd en ontsmet te worden. Kartonnen trays mogen slechts eenmalig worden gebruikt. Het is namelijk bekend dat eiertrays een besmettingsrisico vormen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal