Boerderij: Verdere opmars vogelgriep in Oost-Europa

15-01-2020
Het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N8 is nu ook vastgesteld op een legpluimveebedrijf in het noordwesten van Roemenië.

Het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N8 is nu ook vastgesteld op een legpluimveebedrijf in het noordwesten van Roemenië. Daarmee blijft het virus zich verder verspreiden in Oost-Europa.

Vogelgriep in 4 landen

Het virus is nu in 4 landen aangetroffen bij gehouden gevogelte: Polen, Hongarije, Slowakije, en nu dus ook Roemenië. Roemenië heeft woensdag melding gemaakt van de uitbraak bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Deze is eerder deze week bevestigd door het Roemeense referentielaboratorium.

Uit de melding bij de OIE blijkt dat op het besmette leghennenbedrijf in Seini (regio Transsylvanië) 11.190 van de in totaal 18.699 hennen al dood waren voor de ruiming.

Uitbraak op eendenbedrijf Hongarije

Daarnaast is dinsdag in Hongarije een tweede uitbraak met het H5N8-virus vastgesteld op een groot eendenbedrijf in het oosten van het land. Op het bedrijf in de plaats Létavértes (tegen de Roemeense grens) worden 115.000 eenden geruimd. In de hele regio zijn er daarmee nu vijftien besmettingen bevestigd sinds de eerste uitbraak op 31 december 2019 in Polen.

Grote afstanden tussen uitbraken

Vanuit Nederlandse pluimveeorganisaties wordt de situatie in Oost-Europa nauwlettend gevolgd. Ook gezien de grote afstanden die er zijn tussen de verschillende uitbraken. Tussen verschillende besmette bedrijven zitten honderden kilometers. Met hemelsbreed ruim 800 kilometer is de afstand tussen het besmette bedrijf in Roemenië en die in West-Polen groter dan de afstand tussen dat laatste bedrijf en de Nederlandse grens (hemelsbreed zo’n 550 kilometer).

 

 
NVWA stelt dubbele R&O verplicht

Koepelorganisatie Avined raadde vorig week al af om nog uitgelegde legkippen in Polen te laten slachten, om te voorkomen dat het virus met transportwagens mee terug komt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een dubbele R&O verplicht gesteld voor pluimveetransport afkomstig uit Polen, Hongarije, Slowakije en sinds woensdag ook voor Roemenië.

 

Pluimveevervoerders let op! Er is nu ook in vogelgriep in Roemenië (na Polen, Slowakije en Hongarije) . 2e R&O voertuigen is verplicht!https://t.co/eUgkjKW3Ww

— Mariella Simon (@NVWA_Expertdier) January 15, 2020

1 melding van vogelgriep bij wilde vogel

Tot nu toe is er 1 melding geweest van het virus bij een wilde vogel: een havik die dood is gevonden in het oosten van Polen. Een hoogpathogeen H5N8-vogelgriepvirus waarde eerder rond in Europa, in 2016. Het virus zorgde toen niet alleen voor uitbraken op commerciële pluimveebedrijven, maar ook voor massale sterfte onder wilde vogels.

Vogelgriep Noord-Ierland was laagpathogeen

De vogelgriep op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Fermanagh in Noord-Ierland was de variant H6N1, een laagpathogeen type.
Voor die minder ernstige vorm van vogelgriep geldt geen meldingsplicht, heeft het Noord-Ierse ministerie voor landbouw meegedeeld. Afgelopen week riep het ministerie pluimveehouders in de regio op om de waakzaamheid verder op te voeren omdat er een verdenking van vogelgriep was, in afwachting van de resultaten van onderzoek op het bedrijf.
De transportbeperkingen voor het betrokken bedrijf zijn inmiddels ingetrokken. “Hoewel in dit geval geen verdere actie vereist was, roepen we pluimveehouders toch op om hun bioveiligheid op het hoogste peil te houden en ook uiterst waakzaam te blijven. Dit wijst ons er op het juiste moment nog eens op dat vogelgriep een voortdurende bedreiging vormt voor iedere pluimveehouder. Het zou vernietigend zijn voor de hele sector als we een wel-meldingsplichtige variant binnen zouden krijgen”, zegt hoofd diergeneeskundige dienst Robert Huey. – Auteur: Ruud Peijs

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal