Pluimveeweb: HPAI verspreidt zich verder in Polen

23-01-2020

Op een kleinschalig pluimveebedrijf in het Zuidoost Poolse Stupice (zie ronde punt op de kaart) is hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld.

Op een hobbypluimveebedrijf in het Zuidoost Poolse Stupice is hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. Het is de eerste uitbraak van H5N8 in de provincie Neder-Silezië. Het aantal uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Polen stijgt daarmee naar veertien.

Acht uitbraken waren in de Oost-Poolse provincie Lublin, vier in de West-Poolse provincie Groot-Polen, één in de Noordwest-Poolse provincie West-Pommeren en één in de Zuidoost Poolse provincie Neder-Silezië. Het virus heeft zich dus wijd verspreid door het land.

De verwachting van Poolse deskundigen is dat het aantal uibraken in het land verder toeneemt. Bronnen melden dat er weer een nieuwe besmetting op een heel groot legbedrijf in een pluimveedicht gebied bij is gekomen. Dit moet nog officiele bevestigt worden door Poolse autoriteiten.

Op het hobbypluimveebedrijf in Stupice zaten 219 stuks pluimvee, 326 duiven en 4 papegaaien, meldt de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip woensdag 22 januari.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal