Pluimveeweb: Schouten stelt besluit over ophokplicht uit

23-01-2020
Minister Schouten van Landbouw neemt vandaag nog geen besluit over het wel of niet instellen van een ophokplicht voor pluimvee. „Het besluit over een ophokplicht duurt langer dan verwacht. Er komt morgen, donderdag 23 januari, een Kamerbrief”, zegt woordvoerdster Daniëlle Cardozo van LNV woensdagmiddag 22 januari. De verwachting is dat Schouten morgen wel een besluit neemt over de ophokplicht.

Het ministerie wil nog extra informatie inwinnen voordat Schouten een besluit neemt, laat de woordvoerster weten. De Deskundigengroep Dierziekten, een groep deskundigen die het ministerie van Landbouw adviseert over de omgang met dierziekten, komt morgen aan het eind van de dag met hun advies over de omgang met de hoog pathogene vogelgriep. Waarschijnlijk wacht LNV op dat advies voordat ze een besluit neemt.

De Nederlandse pluimveesector pleit al sinds vorige week donderdag voor een ophokplicht voor pluimvee. En niet alleen de Nederlandse pluimveesector is voorstander van een ophokplicht ook de Belgische pluimveesector pleit voor een ophokplicht in heel België. Nu het kouder wordt in Oost-Europa vreest de Belgische pluimveesector dat meer wilde vogels naar België trekken die het virus vanuit Oost-Europa naar België kunnen brengen. Afgelopen maandag werd het virus ook al vastgesteld bij een wilde gans in Oost-Duitsland.

Gevaar

De pluimveesector gaat donderdag met minister Schouten in overleg over de dreiging van vogelgriep. „Ik wil eerst in overleg met de sector over wat hun beelden zijn en welke analyse wij hebben. Op basis daarvan zal ik een besluit nemen”, legt Schouten aan dagblad De Telegraaf uit.

„Aangezien de minister de tijd neemt lijkt er geen sprake van acuut gevaar", aldus De Telegraaf. Achter de schermen valt volgens het dagblad te beluisteren dat een ophokplicht nog niet noodzakelijk is. „In de landen waar vogelgriep is uitgebroken, is de temperatuur relatief hoog. Zodra de temperatuur zakt, kan het wel gevaarlijk worden: vogels kunnen dan naar ons land trekken voor voedsel", schrijft het dagblad. Schouten laat tegenover het dagblad weten dat de situatie continu in de gaten wordt gehouden. „Als het nodig is schakelen we direct.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal