Pluimveeweb: Productnieuws: Agrifirm introduceert nieuw middel tegen vogelmijten

22-01-2020
Agrifirm introduceert met Micon een nieuw middel dat in het voer wordt geleverd om vogelmijten op legpluimveebedrijven te beheersen. „Het bestaat uit aromatische componenten afkomstig van citroengras en kruidnagel. Dankzij deze aromatische componenten scheiden de hennen geurstoffen uit die door vogelmijten onaangenaam worden gevonden. Hierdoor blijven de vogelmijten weg bij de hennen, waardoor ze verhongeren en zich niet zullen voortplanten”, zegt Marcel Nijmeijer, geïntegreerde plaagdierbeheersings (IPM)-specialist bij Agrifirm.

Het 100 procent natuurlijke middel is ook toegestaan in biologische voeders. „Het is geen wondermiddel maar werkt goed om vogelmijten te beheersen in combinatie met een geïntegreerde vogelmijtaanpak waar pluimveehouders onder meer door hygiënisch te werken insleep van vogelmijten voorkomen ”, vertelt Nijmeijer.

Met het geïntegreerde plaagbeheersingsplan waar het nieuwe middel dus deel van uitmaakt, richt de voerfabrikant zich op een totaalaanpak om een vogelmijtbesmetting te beheersen. „Deze vogelmijtaanpak kan zowel preventief als curatief worden toegepast. Per pluimveebedrijf wordt een behandelplan op maat opgesteld, aangepast aan de intensiteit van de mijtdruk”, geeft Nijmeijer aan.

Kosten

„Onderzoek van onze toeleverancier laat in veertien behandelingen op legpluimveebedrijven een afname van gemiddeld 73 procent in de vogelmijtpopulatie zien. Het aantal eieren met bloedvlekken daalde in 36 dagen van 17 procent naar 7 procent. Micon heeft geen effect op de smaak van de eieren. Eigen onderzoek bij klanten van ons bevestigt deze bevindingen”, vertelt Nijmeijer. Van de veertien behandelingen waren er zes bij klanten van Agrifirm.

„De kosten van een behandeling met het middel zijn afhankelijk van de vogelmijtdruk in een stal. Een behandeling bij een hoge vogelmijtdruk schatten wij op 15 eurocent per hen per ronde”, zegt Nijmeijer.

De voerfabrikant presenteert het nieuwe middel woensdag 22 januari 2020 tijdens de Bio-beurs in Zwolle. Legpluimveehouders zijn welkom in de stand van Agrifirm tijdens de Bio-beurs voor meer informatie. Op www.agrifirm.nl/micon is ook meer informatie beschikbaar.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal