NieuweOogst: LTO/NOP: 'Nieuwe aanpak salmonella onbegrijpelijk'

29-01-2020

De nieuwe aanpak van salmonella bij (groot)ouderdieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onbegrijpelijk, stelt de vakgroep LTO/NOP. Een groot aantal dieren wordt onterecht geslacht, waarbij de kosten voor de sector zelf zijn.

Voorheen deed de NVWA nog een hertest, na een positieve uitslag van de eerste test door de pluimveehouder. Wanneer ook die test positief bleek, werden de dieren geruimd. Sinds vorige week vervalt die hertest en worden dieren na een positieve eerste uitslag direct geruimd. Deze wijziging is uitgevoerd onder druk van de Europese Commissie, die dreigde de cofinanciering van de bestrijdingskosten in te trekken.

LTO/NOP vindt het een onbegrijpelijke maatregel die zonder overleg met de sector is doorgevoerd. Voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij: 'De methode met hertest waarborgt de voedselveiligheid en voorkomt vroegtijdig slachten bij een onjuist testresultaat. De Nederlandse verificatieonderzoeken voldoen aan alle voorwaarden en waarborgen.'

Hubers vindt het dan ook teleurstellend dat het ministerie van LNV deze aanpak 'zomaar wijzigt' en niet eerst de uitkomsten van het onderzoek van Wageningen University &Research heeft afgewacht. Dit onderzoek kijkt of een andere aanpak vergelijkbare waarborgen kan bieden voor de voedselveiligheid. Ook is er aandacht voor de kans dat dieren onnodig voortijdig worden afgevoerd.

Meer dan de helft niet besmet
'Bij de huidige verificatie blijkt bij de hertest dat meer dan de helft van de koppels niet is besmet. Die worden met dit nieuwe beleid toch geheel onnodig vervroegd geslacht. En de kosten zijn ook nog eens voor de sector zelf', zegt Hubers.

'We vragen ons zeer af of de Nederlandse werkwijze wel voldoende en op het hoogste niveau in Brussel is besproken, want deze aanpassing is echt onbegrijpelijk', benadrukt de LTO/NOP-man.

 
 

Inloggen op de ledenportal