Pluimveeweb: Hoog pathogene H5N8 vogelgriep bij hobbydieren in Zuidwest-Duitsland

11-02-2020
Op een hobbydierenbedrijf in het zuidwesten van Duitsland is afgelopen vrijdag 7 februari hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. Dat maakte de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) maandag 10 februari bekend.

Op het bedrijf in de plaats Bretzfel in de deelstaat Baden-Württemberg zaten 70 stuks pluimvee, waaronder leghennen, ganzen en eenden. De autoriteiten hebben de gebruikelijke maatregelen genomen.

De H5N8 vogelgriep komt daarmee weer wat verder richting Nederland. Avined roept iedereen in de pluimveesector op om alert te zijn en de hygiëne in acht te nemen. „Houdt de biosecurity op uw bedrijf goed in de gaten en wees zorgvuldig met contacten in het gebied in Duitsland en de landen waar eerder HPAI H5N8 is aangetroffen”, adviseert Avined op. „Wees scherp op de hygiënemaatregelen, waaronder het zorgvuldig reinigen en ontsmetten van terugkerende transportwagens. Ook dienen eiertrays gereinigd en ontsmet te worden. Kartonnen trays mogen slechts eenmalig worden gebruikt.”

Tweede reiniging en ontsmetting

In verband met de uitbraak van hoog pathogene vogelgriep in Duitsland moeten vervoermiddelen voor gevogelte of broedeieren, die leeg terugkeren of komen uit Duitsland, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan, op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen óf geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen. Deze verplichting geldt eveneens voor EU-landen Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of geregistreerde R&O-plaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA. Dat maakte de NVWA dinsdag 11 februari bekend.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal