Pluimveeweb: 'Vogelgriep en Afrikaanse varkenspest raken Nederlandse vleeskuikensector niet zoals we graag zouden zien'

27-02-2020
 

Jeroen van den Hurk sectorspecialist pluimveehouderij van de Rabobank 17 maart op Dutch Poultry Expo:

 
„De Nederlandse vleeskuikensector profiteert nog van het wereldwijde vleestekort als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China en uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Europa.” Dat zegt Jeroen van den Hurk van de Rabobank.

De sectorspecialist pluimveehouderij presenteert dinsdag 17 maart om 15.00 uur op Dutch Poultry Expo in Hardenberg (OV) de impact van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest op de pluimveevleesmarkt en de mogelijke gevolgen voor Nederlandse vleespluimveehouders.

Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China kromp de Chinese varkensstapel met de helft. Aangezien China de helft van alle varkens wereldwijd huisvest, daalde het aanbod van varkensvlees wereldwijd hierdoor maar liefst een kwart. „Dat is gigantisch”, stelt Van den Hurk. „Tussen landen van verschillende continenten wordt er wereldwijd jaarlijks zo’n 7 tot 8 miljoen ton vlees verhandeld. Indien er dan 15 miljoen ton varkensvlees wegvalt in China is dat gigantisch. Hierdoor is er wereldwijd een vleestekort.”

Filetmarkt onder druk

„Door een goede handelsdeal met China verkopen de Brazilianen poten, vleugels looptenen en andere delen voor hoge prijzen aan China. Aangezien ze daar flink winst op maken, bieden ze filets voor scherpe prijzen in de EU aan”, zei inkoopdirecteur Arie Endendijk van Plukon in augustus tegen Pluimveeweb. Volgens Van den Hurk zit daar de crux. „Goedkope kipfilets uit Brazilië, Polen en Oekraïne verzieken hier de markt.”

„De Nederlandse en eigenlijk hele Noordwest-Europese vleeskuikensector moet het met name hebben van de verkoop voor kipfilets, het duurste deel van de kip. Die markt staat al enige tijd onder druk door het grote aanbod uit Brazilië, Polen en Oekraïne. Dat komt mede doordat Chinezen nauwelijks kipfilets eten. Zo is de import van kip in de EU in het vierde kwartaal behoorlijk toegenomen.” Nu de grens voor Oekraïense kip weer is opengesteld door de EU is Van den Hurk benieuwd of de prijsdruk achterwege blijft.

Politieke kwestie

„Brazilië en de Verenigde Staten mogen kip exporteren naar China. Die profiteren daar flink van.” Ook enkele slachterijen in Frankrijk mogen kip exporteren naar China. Daarnaast hadden een paar Poolse slachterijen toegang tot de Chinese markt. Maar door de uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Polen mogen hun kipproducten China niet meer in. Daardoor komt het volume terecht op de Europese markt.

„Nu China een immens vleestekort heeft, lukt het hopelijk voor meer Europese zoals Nederlandse slachterijen om afspraken met China te maken voor de export van kip uit de EU”, zegt Van den Hurk. „Het is een belangrijke politiek getinte kwestie die grote invloed kan hebben op de Nederlandse vleeskuikenprijzen.”

Van den Hurk presenteert dinsdag 17 maart de Rabobank-visie op de huidige vleeskuikenmarkt en hun voorspelling voor de Nederlandse vleeskuikenprijzen dit jaar. Bovendien gaat hij in op de vooruitzichten voor de Nederlandse vleeskuikensector de komende jaren. Aanmelden voor de bijeenkomst op Dutch Poultry Expo is niet nodig. Bekijk hier het volledige programma op de vakbeurs Dutch Poultry Expo.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal