Pluimveeweb: 'Insleeprisico van vogelgriep niet verder toegenomen'

27-02-2020

De kans op insleep van hoog pathogene vogelgriep stijgt als het in Polen en Duitsland gaat vriezen of sneeuwen omdat watervogels dan naar ons land trekken op zoek naar voedsel.

„Het insleeprisico van hoog pathogene vogelgriep door wilde vogels op Nederlandse pluimveebedrijven lijkt niet te zijn toegenomen de laatste weken”, zegt voorzitter Arjan Stegeman van de Deskundigengroep Dierziekten. „Het virus is deze winter niet vastgesteld bij wilde vogels in ons land. In Oost-Europa zijn er wel veel uitbraken.” 

Iets verhoogd ten opzichte van januari, schatte de Deskundigengroep Dierziekten het insleeprisico van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) op 10 februari in. Dit naar aanleiding van een uitbraak van HPAI in Duitsland. „Het insleeprisico van HPAI door wilde vogels lijkt mij zeker niet te zijn toegenomen de afgelopen twee weken”, zegt Arjan Stegeman. De hoogleraar epidemiologie infectieziekten van de Universiteit Utrecht is voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten. Deze groep van experts, met verschillende specialismen, adviseert de minister van Landbouw over de bestrijding van besmettelijke dierziekten. Voordat de ophokplicht 11 maart afloopt, komt de groep met een nieuw advies.

In de insleep zitten volgens Stegeman twee componenten. „Eén via de wilde vogels, dat lijkt me niet toegenomen door de westelijke stroming en het feit dat het in Duitsland verder rustig is gebleven. En twee indirecte contacten met Oost Europa. In Polen is het nog steeds erg onrustig en via indirecte contacten kan het virus hier natuurlijk makkelijk worden geintroduceerd", waarschuwt Stegeman. Hij adviseert de pluimveesector de hygiëne streng in acht te nemen om insleep vanuit Oost-Europa te voorkomen.

Lees het volledige achtergrondverhaal over het insleeprisico van hoog pathogene aanstaande zaterdag 29 februari in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf. Ontvangt u deze regionale vakbladen nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op één van deze vakbladen? Klik dan hier.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal