Pluimveeweb: 'Corona-maatregelen brengen boeren en tuinders in ernstige financiƫle problemen'

13-03-2020
De Corona-maatregelen en de stilstand van de economie die dit in Nederland lijkt te veroorzaken, levert ernstige problemen op voor boeren en tuinders in de afzet van hun producten. „Prijzen kelderen razendsnel en producten worden niet meer afgenomen”, stelt de Stichting Agractie in een persbericht. Agractie wil daarvoor compensatie van het Rijk.

Agractie brengt op dit moment in kaart welke boeren hierdoor worden geraakt en vraagt boeren en tuinders dit te melden via een mail naar: info@agractie.nl. „Het is belangrijk dat de omvang snel voor ons inzichtelijk wordt”, zegt de organisatie.

Compensatie

Komende week gaat Agractie zich sterk maken voor compensatie tijdens een geplande bespreking bij het ministerie van LNV. „Ook hebben wij de diverse afnemende partijen benaderd om hierin stappen te zetten en de prognoses helder te krijgen. Verschillende multinationals hebben via de media aangekondigd compensatie te willen voor geleden schade door Corona. Agractie Nederland is van mening dat de boeren, als primaire voedselvoorzieners van Nederland, hiervoor met voorrang in aanmerking dienen te komen gezien hun positie”, stelt woordvoerder Bart Kemp van de Stichting Agractie.

Actiedag afgelast

De organisatie zou op 21 maart de Actiedag Boerderijprijzen houden en voedsel voor de (lage) prijzen, die boeren en tuinders krijgen van hun afnemers, verkopen aan burgers. Dit om het verschil te laten zien in de prijs die een boer krijgt en de prijs die de consument in de supermarkt betaalt.

Vrijdag besloot Agractie de actiedag af te gelasten in verband met de Corona-maatregelen. De actiedag wordt waarschijnlijk in september gehouden.

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal