Pluimveeweb: 'Eieren lopen goed weg hoewel vraag vanuit horeca wegvalt'

18-03-2020

„Consumptie-eieren lopen goed weg, ondanks dat de vraag naar eieren vanuit de horeca wegvalt. Leghennenhouders of pakstations die aan lokale of regionale horeca leveren moeten op zoek naar andere afzetkanalen.” Dat zegt Hubert Andela, voorzitter van de brancheorganisatie van eierhandelaren en eiproductenfabrikanten Anevei.

De afzet van eieren naar Duitsland en andere EU-landen loopt gewoon door. De afzet van eieren naar landen buiten de EU is echter duurder. „De hele wereldhandel is door het coronavirus verstoord. Zo varen er al wekenlang vanuit China veel minder containerschepen naar Europa omdat vanwege de corona uitbraken in China veel fabrieken stil liggen. Er zijn dus ook minder containerschepen en containers beschikbaar voor het transport van onder meer eieren en eierpoeder in containerschepen terug die kant uit. Dat maakt het transport duurder.”

Andela vroeg pakstations en eiproductfabrikanten naar de effecten op de eierhandel en verwerking. „Uitval van personeel door corona is vooralsnog ook nog geen probleem. Het grootste probleem is dat de afzet vanuit de horeca wegvalt. Maar door de grote vraag van supermarkten naar eieren is de totale vraag naar consumptie-eieren goed. Consumenten hamsterden de afgelopen eieren waardoor het schap af en toe zelfs leeg was de afgelopen weken. De afzet van eiproducten is normaal, zo zeiden de fabrikanten.”

 
 

Inloggen op de ledenportal