Pluimveeweb: Bij HPAI uitbraak geen totaalverbod van pluimveeproducten uit VS in China

23-03-2020
China heeft de Verenigde Staten beloofd dat bij uitbraken van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) in de VS er geen landelijk verbod komt voor pluimveeproducten uit de VS. Dat kwamen de VS en China vorige week overeen. China stelde in 2015 wel een totaalverbod in voor kip, eieren en andere pluimveeproducten uit de VS na de uitbraken van HPAI in het land in januari 2015. Ook bij de HPAI-uitbraken in 2013 sloot China een markt ter waarde van 500 miljoen Amerikaanse dollar, volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Dat maakte het internationale persbureau Reuters eind vorige week bekend. Als er hoog pathogene vogelgriep wordt aangetroffen in de VS, zal China de invoer beperken uit de staat waar het virus wordt ontdekt, en niet het hele land. Het importverbod kan worden opgeheven als er gedurende drie maanden na de uitbraak geen nieuwe gevallen zijn.

Voor uitbraken van laagpathogene vogelgriep komen er geen handelsbeperkingen. De Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) bevestigde vorige week uitbraken van laagpathogene vogelgriep bij kalkoenen in de Amerikaanse staat North Carolina.

Zekerheid

De overeenkomst volgt op een zogenaamde fase 1-deal om een langdurige handelsoorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld te beëindigen. Bovendien benadrukt de behoefte van China aan meer geïmporteerd vlees in zijn strijd tegen Afrikaanse varkenspest.

Waar China in 2013 en 2015 nog een importverbod instelde, hief China het verbod in november 2019 op toen beide landen probeerden de deal af te ronden. Dit kwam Amerikaanse kippenbedrijven zoals Tyson Foods ( TSN.N ) en Pilgrim's Pride ( PPC.O ) ten goede.

„Hier hebben we op gewacht”, zegt Jim Sumner, president van de Amerikaanse Poultry & Egg Export Council. „Het geeft iedereen de zekerheid dat we geen herhaling zullen zien van wat er in 2015 is gebeurd”, zegt hij tegen Reuters.

Export naar China mag niet

Als gevolg van de Afrikaanse varkenspest kromp de Chinese varkensstapel afgelopen jaar met ongeveer de helft en is er een China een tekort aan vlees. Nederlandse pluimveeslachterijen zouden ook graag vlees naar China exporteren, maar mogen dit om politieke redenen niet.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal