Pluimveeweb: Supermarkten draaien met corona betere omzet dan met Kerst

23-03-2020
Supermarkten in Nederland hebben in de tweede week van maart 35 procent meer omgezet dan in dezelfde week een jaar eerder. De omzet in week 11, die liep van 9 tot en met 15 maart 2020, kwam hiermee hoger uit dan in de week voor kerst, traditioneel de week met de meeste omzet. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van recente transactiedata van een groot aantal supermarktketens.

Vooral de omzet van houdbare producten, zoals conserven, diepvriesgroenten, rijst en pasta nam procentueel gezien sterk toe. De omzettoename van rijst was van alle voedingsmiddelen met ruim 150 procent het grootst. De omzet was meer dan twee en half keer zo hoog.

De omzet van groenteconserven en diepvriesgroenten lagen beide ruim 115 procent hoger. Overigens ging ook de omzet van verse groenten omhoog, maar veel minder hard (met bijna 30 procent).

Omzet in rijst piekt

De omzet van rijst nam al vanaf de laatste week van februari toe. In de eerste week van maart vlakte de omzetgroei vervolgens wat af, waarna in de tweede week van maart een stevige groei van de omzet wordt gemeten.

Rijst behoort, net als pasta, tot de productgroep brood en graanproducten. Dit is de productgroep met voedingsmiddelen waar in de tweede week van maart de hoogste omzet door de supermarkten is behaald.

Vlees, eieren en zuivel

Hoeveel meer zuivel, vlees en eieren zijn verkocht, heeft het CBS (nog) niet bekend gemaakt, maar ook die schappen waren de afgelopen weken veelvuldig leeg.


Alle corona-updates voor boeren en tuinders vindt u in ons Liveblog, dit is te vinden via de homepage of hieronder. Het liveblog wordt continu geüpdatet.

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal