Boerderij: Boerenblog: ‘Blauwe boeren en een groene kerk’

22-03-2020

 

In het klein laten zien waar we mee bezig zijn werk goed.

De eieren van onze 3 stallen gaan nu weg onder het keurmerk van Beter Leven 1 ster en Beter Leven 2 ster. Of het nu voor de kippen allemaal zoveel beter is, daar kan ik veel over schrijven, maar daar is de ruimte te beperkt voor.

Wel mag ik met een aantal pluimveehouders bij een overleg zijn met de eierhandelaar en een aantal mensen van Albert Heijn. We hebben daarbij de naam Blauwe Boeren gekregen. Dat zijn altijd weer gesprekken die niet gauw stilvallen. Onlangs heb ik ze wel een compliment gemaakt. Namelijk, dat deze mensen in staat zijn om onze eieren te verkopen voor een geweldig mooie prijs. Of de financiële verdeling altijd goed is? Ook dat zal altijd een onderwerp van gesprek blijven.

Eenmaal de deur open keken ze hun ogen uit

Groene kerk

Wat ook regelmatig terugkomt is: hoe laten wij de consument weten dat er geen betere pluimveehouders zijn dan de Nederlandse? We kunnen dat in het groot doen met grote acties, maar wat ook goed werkt is om in het klein te laten zien waar we mee bezig zijn.

Binnen onze kerkelijke gemeenschap is een groep mensen die zich bezighoudt met het thema groene kerk. Hoe gaan we om met onze aarde en hoe laten wij die achter. Deze mensen vonden het nodig om een kritisch geluid te laten horen over het houden van dieren. Ik heb deze mensen uitgenodigd en een rondleiding gegeven op ons bedrijf. En hen verteld dat wij eieren produceren voor Albert Heijn, met keurmerk 1 en 2 sterren. Ze hadden geen idee hoe een scharrelstal eruit ziet. Ik vroeg hen naar wat voor beeld ze hadden van een stal. Nou bomvol met kippen et cetera, gaven zij aan (U hebt daar wel een beeld bij). Eenmaal de deur open keken ze hun ogen uit. De scharrelruimte was helemaal niet bomvol.

Tevreden huiswaarts na rondleiding

In het systeem vonden ze het best wel druk. Ja, dat klopt, daar is het voer en water, legde ik uit. En ik stelde hen de vraag: als u op een terras wil gaan zitten, welk terras kiest u dan; dat waar niets te halen valt of het terras waar het gezellig is met veel mensen en eten en drinken?

Nou, dat was wel helder. Natuurlijk het terras waar het gezellig en druk was met eten en drinken. Tja, een dier denkt niet anders hoor, vertelde ik. Met een doosje eieren onder de snelbinders en zeer opgewekt gingen deze mensen huiswaarts. Wat zijn wij als pluimveehouders toch veelkleurig bezig.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal