Pluimveeweb: Scharreleieren in schappen Albert Heijn en Jumbo vanwege eiertekort

25-03-2020
De vraag naar eieren in supermarkten is op dit moment zo groot dat de eierschappen van Albert Heijn en Jumbo regelmatig lege plekken vertonen. Om aan deze extreem grote vraag te voldoen, verkopen beide supermarkten sinds begin deze week ook scharreleieren zonder het één ster Beter Leven keurmerk.

Deze eieren zitten in doosjes van het één ster Beter Leven keurmerk. In de Albert Heijn winkels is het logo van het Beter Leven keurmerk op de doosjes afgeplakt. Jumbo informeert haar klanten hierover via schapcommunicatie. Beide supermarkten hebben de Dierenbescherming hierover ingelicht.

„Er is geen verpakking voorradig om scharreleieren apart in te verpakken. Daarom bevatten de doosjes één ster Beter Leven mogelijk ook scharreleieren zonder het één ster Beter Leven keurmerk", zegt perswoordvoerster Paulien Straeter van Jumbo. Ze benadrukt dat het hier om een uitzonderlijke en tijdelijke situatie gaat om ervoor te zorgen dat Jumbo in deze periode eieren kan blijven aanbieden aan al haar klanten.

‘Verhoogde vraag naar kip en eieren’

In de winkels van Albert Heijn is er een verhoogde vraag naar kip en eieren. „Voor onze eieren, met één, twee of drie sterren van het Beter Leven keurmerk (BLK-1, 2 en 3 ster) kunnen we niet meer aan de vraag van klanten voldoen”, zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn. „Daarom bieden we op dit moment ook eieren aan – extra assortiment dus – via een alternatieve keten dan onze gebruikelijke keten. Dit zijn scharreleieren en die hebben geen BLK-certificering. Dit is een tijdelijke situatie, totdat we weer verhoogde aanvoer uit onze eigen AH eierketen kunnen garanderen.”

„Wij informeren onze klanten hierover en hebben de Dierenbescherming geïnformeerd. De scharreleieren zijn verpakt in de doosjes basic 10 stuks. Dit zijn doosjes waar normaal BLK-1 ster eieren inzetten. Het BLK-logo plakt de leverancier af.”

Albert Heijn verkoopt ook meer zeep, toiletpapier, handgels en houdbare producten zoals pasta en rijst dan gewoonlijk. Omdat veel mensen thuiswerken wordt er ook meer koffie, melk, plantaardige zuivel en lunchproducten gekocht in de supermarkten van Albert Heijn. De vraag naar eieren in supermarkten was de afgelopen weken zo groot omdat consumenten eieren hamsteren vanwege de coronacrisis.

 
 

Inloggen op de ledenportal