Pluimveeweb: Ophokplicht voor pluimvee met vier weken verlengd

25-03-2020
De landelijke ophokplicht voor pluimvee die sinds 12 februari geldt voor pluimveebedrijven wordt met vier weken verlengd. Dat schrijft minister Schouten woensdag 25 maart in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanleiding van het verlengen van de ophokplicht zijn de recente uitbraken van hoog pathogenen H5N8 vogelgriep in Duitsland. De ophokplicht zou na vier weken opnieuw beoordeeld worden, nadat deze op 12 februari werd ingesteld. Op 6 maart beoordeelde de deskundigengroep dierziekten de situatie en kwamen zij tot het oordeel dat de kans op insleep in Nederland kleiner was. Op dat moment waren er ruim vier weken geen uitbraken in de buurt van Nederland meer gevonden. Ook waren er geen besmette wilde vogels gevonden bij de wildevogelmonitoring en trokken de wilde watervogels weer weg uit Nederland, terug naar de broedgebieden.

Op 13 maart is het virus echter vastgesteld op een hobbybedrijf in de buurt van Leipzig in Oost-DuitslandDe week daarop, afgelopen zaterdag 21 maart, is het virus geconstateerd bij een kalkoenenbedrijf in het Noorden van Duitsland, dicht bij de grens met Groningen. De deskundigen hebben deze bevindingen niet in hun advies kunnen meenemen.

Schouten besluit daarom uit voorzorg de ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee voorlopig in stand te houden. Over vier weken beoordeelt de minister de situatie opnieuw. Lees hier het verslag van de deskundigengroep dierziekten over HPAI H5N8 in Europa van 6 maart 2020.

 
 

Inloggen op de ledenportal